Friday, June 29, 2012

pilih pilih


salam jumaat

    suatu petang yang damai,
my hero datang ambik balik keje
*padahal harihari laki hantar ambik,ni lah bila jadinya ada lesen tapi takut nak drive*

pastu dihulurnya samsung punya nih





suami: pilihla nak yang mana

isteri: ohhh ini betul betul syurga dunia hehe

suami : isteri kan suka ambik2 gambo semua nih,samsung oklah
         dia punya nih blalalala..baguss

isteri : saya nak semua boleh? *dasar dot dot sungguh kan*




pastu aku belek-belek sambil cakap

"tab ni pun okey jugak,note pun okey tapi rasanya galaxy S III lg okey kot"
ngeh ngeh ngeh

kekadang aku penah gak cakap nak hp mahal-mahal
tapi sebenarnya aku bukan jenis camtuh
saje nak ngetest laki aku sayang aku tak, haha

penah gak sampai hp memahal kat tangan aku dulu macam iphone ngn bb
*bagi aku mahal tapi tatau la bagi korang kan kayos rayos kan*

tapi sekejap je duk kat tangan aku,pastu mesti aku tak guna dah
maybe sebab aku ni bukan jenis yang suka membelek sana sini kot
pastu aku rasa mende tuh cam susah kot,nampak hot tapi kalu tak reti guna xde pekdahnya jugak kan
pastuh aku nih jenis hantu nokia, yang lelain macam kurenggg cikit




taraaa ni lah hp aku dulu kini dan selamanya
rasanya boipren *skang dah jadi laki i dah* bagi masa tahun 2009
sampai sekarang aku guna, masih elok walhal dah berapa kali jatuh
gedebuk gedebuk sampai mati hp pastu nasib idup balik



aku suka hp ni sbb dia kecik pastu comel je hihi
Nokia tapi aku tak tahu la plak model berapa.

ada orang cakap
"takkan bini tokey kedai hp pakai hp camni kottt"

aku pun cakap
 "takper janji bill kami laki bini free setiap bulan,ko hadoo???"
tapi aku cakap dalam hati lah,nanti tak pasal terguris hati orang tuh haha

korang tak tengok hp laki aku lagi..kalau tengok, astagaaa segala benda tercabut
dahla kaler pelik dari orang ishhhhhh.






Thursday, June 28, 2012

ada apa dengan pesbuk??

kita berkenalan dengan hanya laman muka buku
bla lalala...

okeh,zaman sekarang ni aku rasa semua orang ada pesbuk kot
kalau yang takde pun, mesti golongan yang tertentu saja
aku nak tanya,best sangat ke pesbuk ni?

so,aku nak cite la sikit camne aku boleh ada pesbuk nih.
tahun 2009,aku praktikal.pastu selalu duk nampak kawan aku tuh duk chat dengan kawan dia.
aku tanya dia,apa nih?dia cakapla ni la pesbuk. *very the jakunesss kan aku?*
sebab masa tuh kegemilangan frendster,myspace,tagged kan.
manalah aku tau kewujudan menda baru tuh.
kawan aku tuh nama dia syakila tapi kitorang panggil dia sya.

so,dia cakapla create la acc pesbuk ji,
best menda nih,boleh bla bla bla..
okey,aku pun suh dia create.
dia pun create la untuk aku,jasamu ku kenang sya hihi

pesbuk aku masa tuh,dah la aku letak full name pastu profile pic pun gambo bajet cun
ape kes sungguhla kan..friends aku pun bape ketul jelah.majoriti geng2 praktikal jelah.
so,bermulanya sem baru..aku langsung tak hiraukan aku punya pesbuk

one day tuh,aku g jejalan kat bilik kawan aku
nampak dia duk chat chat
dia pun promote,aku pun cakaplah yang aku dah ada tapi tak berapa active sangat
sebab aku tak reti nak main pesbuk tuh,tak reti nak komen,tak reti semua lah

tapi sekarang....aku kekadang rasa bosan dah ngan pesbuk
aku bukak pun just nak menyampuk yang adik beradik aku duk cakap
*nampak sangat adik beradik aku ramai*
pastu nak tengok gambo anak2 sedara yang mencomelkan

pastu kekadang aku sakit hati pun ada bila baca status kengkawan
yang tuh pregnant, yang nih pregnant, huuu sabooo usaha tangga kejayaan.yer dok??

*bagi yang bercinta rasanya tak perlu lah nak over cintun sangat kot.
ayat berbunga bagai. nanti tak pepasal terwerksss depan lappy.

* aku dah lamaaaa ada twitter, tapi duk berkarat kat situh je. tapi suka jugak buka twitter time boring ,leh tengok gambo gambo retis terutama gambo tokti ngan DK dia, auwww so shuwittt







Tuesday, June 26, 2012

REJAB sya'ban RAMADHAN


Aisyah r.a berkata: 

Aku tidak pernah melihat Nabi lebih banyak berpuasa sunat melainkan pada bulan
Sya’ban. (Hadis riwayat al-Bukhari)

kelebihan berpuasa di bulan sya'ban



Barangsiapa yang berpuasa sehari pada bulan Syaaban, diharamkan Allah tubuhnya dari api neraka. Dia akan menjadi tauladan Nabi Allah Yusuf a.s. didalam syurga. Diberi pahala oleh Allah seperti pahala Nabi Allah Ayub a.s. dan Nabi Daud a.s. 


Jika dia sempurnakan puasanya sebulan dibulan Syaaban, dimudahkan Allah atasnya Sakrotulmaut dan ditolakkan (terlepas) daripadanya kegelapan didalam kubur, dilepaskan daripada hura-hara Munkar dan Nakir, ditutupkan Allah keaibannya dihari kiamat dan diwajibkan syurga baginya.

Barangsiapa berpuasa pada awal dan akhir khamis pada bulan Syaaban  dimasukkan dia kedalam syurga.


 

Malam Nisfu Sya'ban malam istimewa.

Nabi bersabda, 

"Allah melihat kepada hamba-hamba-Nya pada malam Nisfu Sya'ban, maka diampuni semua hamba-hambaNya, kecuali orang yang syirik dan yang sedang bermusuhan". (HR Ibn Hibban) 


DILARANG berpuasa sunat selepas pertengahan (nisfu) bulan Sya'ban.



Dari Abu Hurairah r.a. 
bahawasanya Rasulullah SAW bersabda: "Apabila masuk separuh bulan Sya'ban, maka janganlah kamu berpuasa." (HR Abu Daud)



Berkata Siti Aisyah r.a, 
bulan yang lebih dikasihi oleh Rasulullah s.a.w ialah bulan Syaaban.



inilah akibatnya...

entry di tengah malam buta
memang sesuai dengan tajuknya


nescafe tarik kawkawkaw
tak pepasal mata ni tak nak lelap
takpe,pejam pejam je dulu
nanti lena lah tu.



teh tarik vs nescafe tarik

tapi aku minum tak penah habis pun
nasib ada suami yang baik ati
membazir amalan syaitan katanya.

1.16 pagi dah.
pejam mata pejam mata
esok harus bekerja
lalalala harihari kerja
nanti siap semua kerja baru boleh cuti dengan hati yang gembira :)

Friday, June 22, 2012

Rangnok restaurant


cite ni few days after kitorang punya 1st anniversary
keesokan harinya mau berpuasa
so dah lewat malam
ke sana sini ikut suami
kata isteri mithaliiii *padahal aku boring terperuk  kt kedai hihi*

suami tanya nak bersahur kat mana?
isteri kalau dah ngantuk makan kat mana pun takpe
suami pun cakap nak bawak tempat makan jauhhh
padahal takde la jauh,saja nak sepraihhh la tu
kalau pergi sekali mesti nak pergi 2 3 4 kali



taraaa....sampai jer kt Rangnok ni
terpegun kejap isteri sebab dia punya
design restaurant sangatlah cantik.
memang macam duk kat Thailand sungguhlah.
bila ntah Rangnok ni buka
sebab dah lama tak lalu highway kota bharu pasir mas nih



hamboi over sengeh sungguh tengok menu
padahal dah tahu nak makan apa




kitorang laki bini yang sempoi suka makan kat luar nih
ala gazebo,adalah dalam 10 bijik camtuh
kalau korang nak makan kat dalam pun boleh,
siap beraircond,very comfortable.



kitorang oder tomyam campur
ada 2 choice, kuning or putih?
kitorang pilih yang kuning
putih next time kita try okeh.

tomyam dia mmg besttt
memang versi Thai betullah
pedasss pastu lada kering duk berenang2 skali

bila dah nama tomyam campur,
segala lauk dia campur, isi ikan pun ada
isteri xleh makan,loya la plak ikan2 tomyam nih
so,suami yang telan,katanya sedappp.




kailam ikan masin even nampak comot
tapi memang cukup rasa
pedas masin.



hah hambik kau,
kalah kenduri kawen nasi dia
dah tamabah pun still banyak lagi


mata membengkak sebab ngantuk
tapi bila kena angin luar,segar jadinya
*dasar suka berjalan sungguh*



ingatkan mak je yang duk ngambik gambo kat luar
rupanya ada lagi beberapa orang duk bergambo
kat luar.maybe teruja tengok dia punya design.

makan semua dalam RM 20 henget plus plus
murah dan sedap. 

cikji :    restaurant ni baru buka eh kak?
cashier: erm erm..baru dalam 1 bulan lebih camtuh.
cikji:     apa maksud Rangnok? sebab dulu ada satu cite Siam,
            yang pempuan tuh nama Rangrong,ada mirip2 la plak.
cashier: Ooo.. Rangnok bermaksud sarang tebuan hihi.
            camne makanan kat sini, okey ke?
cikji :    okey, sedappp :)
cashier: okey, terima kasih ek.sambil tersenyum sampai ke telinga
          *cashier/owner kedai haruslah peramah,lau masam 
           mencuka,customer pun malas nak masukkk*

Tapi dia close awal lah
lam 12.30 camtuh dah tutup
padahal customer tak putus-putus.

*nanti nak g makan time siang hari plak*
baru puas hati nak snap picts*


# RANGNOK MEANS SARANG BURUNG BUKAN SARANG TEBUAN.

SORRY TERSALAH INFO.

OKBAI





erti so'oh @ sekok

jare-jare haruslah tulis blog kok kelate
kato kelate sejati makan ule cicoh budu poyok

fine fine fine
kompem kwn bloggers sebelah luar tak paham

ni cite last week.
baru balik ngajar tuisyen *ganti kawan dlm mood cuti*
pagi tuh tak sempat makan
so abis je clas mula lah kelafaran.


menu pertama : nasi kukus



menu kedua: Cendol Pulut Tapai (CPT)

tapi tak nak tapai sebab rs pelik je bila mkn letak lam ais camtuh
lau makan saja tekak mak okeh je


"kuat sungguh bini aku makey tapi tok gemukgemuk jugok"


releks bro,time ada selera ni lah kena makan.hehe



okey ni lah muka orang so'oh @ sekok
yang bermaksud muka kekenyangan.

jangan lupa baca doa sebelum ngan selepas makan
lau tak, makan ngan syaiton la jawabnya.


Thursday, June 21, 2012

suntwo restoren lagi



snap pic masa nasi dah makan 2345 sudu dah





ayam goreng kunyit #RM10



tomyam campur #RM9






laici chee kang #tatau bape janji sodappp



bandung cincau # RM3



memang best makan kat sini
beraircond
layanan ok
owner yang sangat friendly
as a customer,itulah yang kita mahukan .



laki bini yang suka makan-makan
bila tak dikurniakan anak lagi camni lah jadinya
asal weekend keluar keluar and keluar

salam syaaban untuk semua.

Monday, June 18, 2012

nikah kawen part II

syok sungguh skol holiday 2weeks arituh ke situ ke sini maka tiba lah hari ahad maka bekerja lah guru2 semua yer


cerita kenduri kendara lagi

ni my fren wedd
kawan 1 skolah dulu
masa zaman skolah dulu,kira dia antara kawan baik aku
sekarang pun baik jgk tp jarang2 bertemu mata lah
sekadar bertemu muka (pesbukkk lah)

umah dia dekat jugak ngan kg aku
kitorang macam bau bau bacang gituh.
so,balik je keje harituh terus bedesupppp balik mache
sampai sana dalam 6lbh ckit

suka yer bila jumpa kawan lama
pastu automatik tingat kenangan jaman dulu
kalau ikutkan sehari pun xckup masa nak bercerita ngn dorang


nway selamat pengantin baru Fiza & husband.



ni plak wedd my kazen
sebaya dengan aku
tapi dia buat majlis kat umah atok sebelah abah dia
so,kitorang datang makan jelah hihi.

masa aku kawen dulu dia antara orang kuat aku jgklah
time akad nikah dia duk sebelah aku
konon ambik berkat lah tuh, skg kawen jgk dia
memang betul-betul berkat lah.



haaa ni pun  kazen aku jgk
dia pun sebaya jugak.

dia buat majlis kat umah atok cikji
sempat jugaklah aku buat-buat sibuk kat situh
potong tembikai, tolong cucuk udang kat satey lidi
untuk nasi pengantin.
tolong ala kadar sudahlah.yang lelain serahkan pada yang pakar




ngan anak sepupu aku
aisy farhan namanya
asal aku bergmbr ngn dia je menguap
hobi kita sama la ek? hehe


ni plak ngn anak sdra aku
sebelah tuh bukan mak dia tapi akak ku
namanya nayli bulat bambam


selamat berkawen
dan
selamat melayari alam rumahtangga
yang penuh cabaran.
yang penting SABAR :)

Sunday, June 17, 2012

asid folik



usaha tangga kejayaan
walaupun kekadang down la jugak

Wednesday, June 13, 2012

permulaan berniaga online???

salam.




ni antara stok yang baru ambik td
sebabnya ada permintaan dr rakan sekerja
harituh dah ambik
setengah duk dalam bonet
setengah lagi dah jual kt rakan sekerja
bila duk kira2 dah dekat 30 pasang semuanya.

kengkawan aku duk suh aku jual tdung plak
lagipun aku jual murah2 je
sekadar suka2
skrg ni duk survey2 jgk


mggu depan,yg mana tinggal akan dipos kat akak aku kt kl
dia tukang jahit,lagilah senang nk berbisnes kain nih
dia kata hantar je kain ape2
smua dia ambik.

agak2 korang,
lau aku cuba niaga on9 ok kerrrr?




Thursday, June 7, 2012

nikah kawen part I


kenduri kendara

sana sini


si suami dan isteri ini bersemangat waja
menghadirkan diri ke majlis kawen my ex rumate!
siapa sangka kawan sebilik sekatil sebantal,
masa cikji belajar dulu berkawin dengan orang kelate

2 tahun dia menjadi rumate cikji
banyak betul kenangan pahit manis kitorang.
 makan sesama
keluar sopim sesama
study sesama
gelak tawa sesama

dan
dan 
dan

Ulangtahun perkahwinan kami jugak samaaaaa
hihi

2 Jun 2011  untuk cikji
             2 Jun 2012  untuk my ex rumate




cinta gegar *kuat betul pengaruh THR Gegar*

otw tadi hujan lebat lebat air bergelora
maka jalan pun sedikit jem

turun dari tempat kerja tadi dalam 5.20
sampai kat umah pengantin dekat kul 6

sampai je terus hapy
sebab dekat 2 tahun lebih kitorang tak jumpa

salam salam laga laga pipi
terus makan tapi cikji makan laksa je
my hero biasalah, mestilah nasi jugak yang dia nak

pastu borak dengan pengantin baru
bla bla bla





orang kalau dah lama tak jumpa cikji mesti akan cakap perkara yang sama

"ehhh tak berubah lah"
"rasanya dulu ko berisi ckit,skang kurus lah"

haha
memang betul pun.
dah setahun kawin,maintan kurus camnih jugak.
maybe sebab faktor keturunan jugak kot.




nak feeling pengantin baru jugak ^__^







1st time dapat bunga telur putih
telur itik telur masin, sedapppp
ni family my exrumate bawak dari kl.



muka happy sebab dapat 2 bunga telur masin ngan 2 bunga coklat




SELAMAT PENGANTIN BARU

SHIMA & FAKHRI

MOGA BAHGIA SELALU.

Saturday, June 2, 2012

aihhh ini sudah tidak adil !!


ni sebenarnya entry tertunggakkk.

macam ketam batu ketam batu

seperti ketam mengajar anaknya berjalan

megi ketam penah dengar.
kalau tak penah dengar,buat-buat penah dengar la ek


cikji dari hari tuh lg rs nak makan benda ni
kekadang masa pun amat mencemburui *phewittt*


ini tidak adil #1

my bro dengan relaks jer memerli daku
                                                       terliur weh,terliurrrr slurp slurp

semalam nak dijadikan cerita,
abang-abang cikji,sepupu sepapak semua laki lah
dah ajak dah,

                  dorang : mahgi la nok tubik makey megi ketey nih
                     cikji  : yolo ko nok makey megi ketey?
                               ko sep mu nipu nih!
                  dorang : nipu aponyo,sungguh la *sambil sengeh sengeh*
                   
cikji   : tok berapo nok cayo weh


                                                                             
ini tidak adil #2

lebih kurang sejam pas dorang keluar
terkeluar plak status camnih

kurang asam garam sguh aku punya spupu
terliur weh terliurrr

                                         cikji : abang,betullah dorang tuh g makey megi ketey
                                                  eeeeiii ruginyi tok ikut tadi
                                                     *sambil wat muko sememeh*

                                        suami : mano mano? *baca status pesbuk kat atas*
                                                   takpo,pah pah ni kito g makey lah

                                         cikji : sungguh ko? ohhh i likeeee
                                                    *sambil kelip kelip mata*





ini tidak adil #3

kakak ipar pun join sama jugak
tadi baru dorang bertolak
nak balik ganu.

sempat pagi nyinggah 
sabo jelah kannn.

takpe takpe
ada ubi ada batas
muahaha

will be continue ^___^

Friday, June 1, 2012

kisah ibu yang penyayang

assalamualaikum
morning..

setiap orang mesti mahu jadi ibu yang penyayang
cikji pun macam tu jugak tau tau



ibu yang penyayang haruslah sentiasa
membelai kepala anaknya
sambil berbisik

"duk dediam,nanti cikji cubit!" *kejam sungguh*


  
ibu yang penyayang juga haruslah peluk erat-erat
si kecik tuh
sambil berbisik manja

"jangan main jauh-jauh,nanti cikji cubit!" *kejam lagi*



ibu yang penyayang juga mesti
menasihati anaknya
 dengan berbisik 

"bila besar nanti jangan jadi batu api!"
"nanti cikji cubit!"

*kejam campur baik hati sket*


haruslah jugak paksa dia tenyum
dalam erti kata lain

sambil-sambil wat exercise muka
di pagi hari ^__^



ibu yang penyayang haruslah
bergambar bersama papanya jugak
kata isteri mithaliiii

papa - si kecik - ibu

auwww so shuwitttt
*pengsan berkali kali*

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...