Saturday, March 29, 2014

Kahfi Tomyam Seafood


Aku rasa sawan makan aku dah kembali.
Dalam draf tu berderet deret entry pasal makan je.
Tapi aku tahu kalau bab-bab makan mesti tak menolak punya kehkeh.



Kahfi Tomyam Seafood ni area Wakaf Che Yeh yer kengkawan. 

Nanti sesiapa yang datang Kelantan boleh la singgah sini. 

Sebenarnya before ni kat situ memang kedai tomyam dah pung apa ntah nama dia, aku lupa. Aku laki bini suka lah makan kat situ. Lepas tu makin lama macam hidup segan mati tak mau je kedai tu. Ngan makanan macam semakin tak sedap, kedai k.o lepas tu katup then tengok-tengok naik signboard
 Kahfi Tomyam Seafood.

Wah, i loike! Sebab sesesape yang duk area Wakaf Bharu confirm tau punya Kahfi ni. Dulu masa kitorang ada kedai kat Wakaf Bharu, aku jalan kaki je pergi Kahfi. Dia punya sup memang sedap, meggi sup memang aku suka giler lepas tu tomyam putih, hoih siyes sedap!




Then mai lah orang order air. Aku pun tanya,


- Ni Kahfi hok kat Wakaf Bharu jugok ke?

- Aah cawangan sama


Manalah tau kot kot nampak sama tapi bukan dia ke kan? Hihi



My demok tapi sekarang kurus dah sikit, sebab consume set kurus shaklee, hikhik 
okey tipu jeww ~~




Kitorang pun apa lagi opkos order tomyam putih.
Ya Allah siyesly rasa tomyam dia langsung tak berubah, sama macam dulu-dulu lagi.
sedap! 

Memang cukup rasa lah. Rasa serai, halia, pedasss. Sesapa yang suka tomyam putih boleh mai makan kat sini. Laki aku hirup kuah licin, kalah aku -_-'

Tapi aku makan nasi tak habis pun sebab nasi dia berketul-ketul. Aku tak leh telan nasi macam tu. Aku syak haritu dia tanak nasi terlebih air, tu yang berketul. 

Total untuk 2 orang makan RM16.50

2 mangkuk tomyam putih
2 nasi putih
air sirap
air honeydew.

Murah, sedap pulak tu.


Okbai!

Friday, March 28, 2014

cerita minggu lepas


Biarlah gambar berbicara ~~













Sedap.

Okbai!

Monday, March 24, 2014

Surirumah dihujung minggu


Selamat bercuti kepada yang bercuti.
Selamat bekerja kepada yang bekerja,
aku lah tu T___T

Disebabkan kedai aku mengalami masalah air yang sangat kritikal, maka seminggu jugaklah aku tak membasuh. Nak mandi pun air cukup-cukup je. Tak puas weh mandi ngan air kena catu macam tu.So, pagi jumaat tu aku pepagi lagi kol ma aku. Sampaikan maa aku pun pelik,

Haa suzi ado gapo tepon pagi ni? 

Apalagi suh adik aku mai ambiklah. Aku bagitau awal-awal aku nak balik mendobi, nanti kang tak pepasal maa aku terkejut tengok aku angkut kain bertimbun, 

baloh nge toklaki ko gapo? Hahaha




Satu plastik hitam yang besar tu aku angkut. Dynamo pun aku angkut sekali. Lepas tu aku pun tinggal kat umah maa aku. Senang len kali nak balik mendobi pulok hihik.

Aku balik dulu, malam tu baru laki aku balik, kerja kerja.

Otw balik tu singgah beli buah pauh sikit, sekarang dah musim dia ek? 
Haritu beli kat Wakaf Che Yeh RM8 sekilo, mahal kan?
Lepas tu otw balik kerja tu aku singgah beli kat tepi-tepi jalan je,
 gerai versi orang kampung, RM 4 je sekilo!!!
Yang aku singgah hari jumaat tu gerai pesen tepi highway Rm7 sekilo.

Memang ketara giler rege dia. Sebab tu aku lebih suka beli buah-buah kat tepi gerai versi orang-orang kampung je. Tu belum lagi musim duyan, hoih memang mencabar keimanan, memang murah habis sebab otw balik keje memang aku lalu ikut jalan-jalan kampung yang penuh dengan kebun-kebun. 

Dorang bukan jenis kaut untung tapi dorang jual sekadar suka suka, boring duk kat umah, walhal duit dorang dah bekepuk kepuk lam bank, kebiasaannya lah. Nenek aku pun camtu jugak, jual kunyit lah, ubi kayu lah, maa aku pun dah menurun jugek, jual limau nipisss. Seksok tengok-tengok aku pun camtu jugok T__T.
Like mader like doter.
Nampaknya sekarang aku dah kena start bercucuk tanam nih.





Kemain dak kecik ni kemain hepi  kalau ada orang kat umah, lepas tu kalau aku nak balik mulalah menjiwai watak, muka seposen je, sedih hihi.



Pagi sabtu tu aku goreng mee 1 plastik je, banyak-banyak tak habis, penghuni rumah berapa ketul je pun. Nak kata pagi tak jugek, dalam pukul 11 camtu. Sudahnya kenyang dengan mee goreng jelah laki aku. Aku pun sama hihi. Kebetulan ayah aku gi makan kenduri, takde lah terkejar sangat nak masak.



Lepas zohor dah siap masak tapi dekat asar baru makan, ikan pun goreng dekat-dekat nak makan nasi, panas-panas baru sedap. Begitulah kisah surirumah dihujung minggu, mendobi ujung minggu, lipat baju ujung minggu, masak pun ujung minggu. Hikhokhikhok.


Okbai.

Saturday, March 15, 2014

Bila nak rajin ni?


Dalam malas malas tulis itu ini siap jugak kerjanya. Time siap. Time tak siap?
Kita sambung lam mimpi jelah ekekeke. Aku memang sokmo camtu. Kemain hampar segala kerja kertas buku bagai last-last tidur haha. Badan terlalu penat memang camtu lah kan. Nasib baik esoknyo sebelum subuh dah bangun. So sempatlah siapkan yang mana tak siap :)



Hari komis aku memang excited sikit bekerja sebab esoknya cuti kan. Bila cuti barulah aku ada masa lebih nak fokus kat Shaklee, nak setel order, nak buka buku kira-kira bulanan dan yang paling penting sekali barulah ada masa nak merendek haha. Itu point yang utama sebenarnya.

Ditakdirkan masa hari komis hari tuh 1/2 je students aku datang. Masa assembly lagi duk nampak 5 ketul tu je, ingatkan yang lelain tu datang lambat rupanya memang tak datang terus. Aku syak dorang demam secara berjemaah ni sebab ada 2 3 orang tu pun asik tak sihat, batuk-batuk, aku hehari jadik misi duk suap ubat kat dorang. Kekadang jadi doktor duk test tahap kepanasan dahi, kekadang jadi reporter bila parents call.

'camne anak saya hari ni, badan dia panas  tak?'

Fleksibel sungguh, macam-macam boleh jadi.
Tu belum lagi part jadi penyanyi -_-"



Disebabkan 5 ketul cinonet ni je yang ada,
 maka time reading tu boleh lah baca banyak sikit.
So. lepas break tu moh ler kita buat art and craft. Bebudak ni time art and craft kemain sonok. Eh, teacher pun sonok gak hihi.





Paste jangan tak paste. Cut jangan tak cut. Kemain sengeh bila teacher puji

Waaa so niceeee
Very good.
Good girl, good boy.





Taraaa terhasilnya pingupingu houseee yawww. 
Bila buat art and craft ni aku pun terus feeling-feeling duk sekali ngan pingu tu,
iglo, eskimo, salji malji. Hekhek.

oKbai!


WASSAP 019 986 4684
ID 998302 






Friday, March 14, 2014

Mee Kg Pek

Salam Jumaat.

Hari jumaat walaupun cuti still wake up awal sebab dah terbiasa ngan hari kerja kan. So bangun tu terus tadah air lam mesin, nak basuh baju yang bertingkek tingkek. Aku kekadang unlike duk sini sokmo takde air, macam air tak berapa nak naik. T__T 

Kat bawah ada je airnya. Rimasss weh tengok kain penuh bakul.

Okey lupakan pasal takde air. Ni cerita hari rabu. Laki aku dari Selasa lagi nak makan mee Kg Pek. Dia nak makan kat ngan tempat kije aku tapi aku taknakkk. Kenapa aku taknak? Biar kitteww kitteww jer tahu. Huhu. 


So kitorang pun makan kat Melor, otw nak balik rumah singgahlah kejap. 





Sedap giler air nyiur dia weh. Paling sedap yang aku pernah minum. Percayalah!



Dia letak nyiur banyak gilerrrr. Huwaaa sedappp. Memang puas hati.
RM 2.50 segelas. 



Laki aku order mee kuoh special. 




Bini order mee goreng basah special. 

Okey sedap.
Okbai!


WASSAP : 019 986 4684
ID 998302


Friday, March 7, 2014

Sempena bulan kelahiran saya

Assalamualaikum.

Shaklee ni macam tetau je bulan 3 ni birthday aku hikhik *gelak tutup mulut*, maka bulan tu jugaklah ada promotion ESP ni weh! Siyesly aku suka lah hihi. Aku kalau before ni Shaklee wat promotion aku macam okey okey tapi yang ESP ni terbeliak bijik mata ni hah, haruslah aku grab awal-awal sebab ni memang BEST SELLER! Aku rasa semua distributor macam cacing kepanasan dah, tak kena nak duduk sebab penangan promosi ni hah, setahun sekali belum tentu dapat ni tau.


BUY 6 FREE 1





Kelebihan ESP dari hujung rambut hingga hujung kaki.
No wonder lah ESP best seller, famous amous.





Boleh baca entry aku consume ESP kat --- > SINI


TESTIMONI from my cust :)
Dia memang super duper rajin, bila berwasapwasap lagi, dia bukan stkat minum je tapi memalam wat masker lagi, hoih rajin sungguh. Bagus!


Bagi sesiapa yang berminat nak berbisnes shaklee, ni satu peluang yang baik.
Korang share dengan geng kapal korang BUY 6 FREE1 
and secara automatik dapat join member free.
Tak perlu bayar RM65 henget tu, jimatttt. Hujung bulan boleh bonus pulok tu.
Jimat kuasa dua uollsss.

Eh, kalau nak beli 1 bekas pun boleh je.

019 986 4684 - CIKJI
ID: 998302

Sunday, March 2, 2014

Hari sabtu hari merendek


Semalam punya cerita, hari sabtu adalah hari merendek. Bajet nak balik umoh ma ayoh aku tapi hari jumaat tu laki aku macam balik kerja pun dah lewat. Takpe lah, kita balik next week.

Keluar macam biasalah, point utama Jalan Jalan Cari Makan ekeke. Sebenarnya nak g branch Shaklee tapi tutup T__T. Takpe next week kita setelkan apa yang patut. Lagi satu sebab nak buh batery jam aku ni hah, dah dekat sebulan duk kejung situh. Aku sebenarnya tak selesa hidup tanpa jam tangan, susah nak tengok masa. Duk lam kelas kejap kejap nak tengok jam, nak bajet waktu tapi terpaksa jenguk jam kat luar. Dah la rabun aku makin kritikal. Sekarang ni pakai spek pun still kabur lagi, matiklahhhhh.





Hajat dihati memang ada nak tukar jam baru tapi takpe lah, next time. Selagi boleh guna kita guna. Hukhuk. Sedih khen? So, aku just tukar tali ngan batery je. Lagipun ni jam masa hantaran kawen dulu. So, ada . kenangan disebalik tu. Nanti esok-esok bila dah tua boleh tunjuk kat cucu cicit, haha.




Lepak tempat kerja adik aku jap. Apa lagi terus suruh dia snap pic. Kihkih.
Eh, tetiba rasa macam lama giler tak snap pic berdua-duaan. Gitulah bila dedua makin tuo haha.
Tahap selfie berduaan tu makin merudum gamaknya. Kalau memula kawin dulu, sikit-sikit kemho, sikit kemho. Kemaruk giler laki bini ambik gambar haha. Korang pun camtu jugak ke? Ker aku je yang pesen camtu. Hahaha.





Laki aku macam biasa nasi tomyam campur ngan telur dadar. Dia memang penasik. Aku pengkuewtiow. Kuetiow tomyam.



Hoih, kecur air liur aku!



Aku tempat kenduri. Sekarang aku kurangkan minum teh o ais walaupun tu pebret aku.

By the way, BERITA BAIK untuk sesapa yang dah lama nak consume ESP Shaklee.
Sekarang memang Shaklee wat promosi kaw kaw punya.

BUY 6 FREE 1.

Memang jimat tahap mak datuk nenek sungguh lah!
Berpuluh puluh henget weh jimat kat situ.
Boleh share lah ngan adik bradik, kawan-kawan, sedara mara, boipren, suami.

Boleh terus wassap aku 019 986 4684.
special price menanti uolsss

okbai

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...