Monday, January 23, 2012

kek gula hangus









Bahan-bahan:

 1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega
4 biji telur
1 cawan susu pekat
1 cawan gandum
2 sudu kecik soda bikarbonat


masak 1cawan gula dengan api sederhana

ingat, gula sahaja! jangan memandai nk campur dengan air.
langkah seterusnya baru campur ngn air.




bila nampak keperangan camnih,masukkan air panas 1cawan.
masukkan slowly sebab nanti memercikkk.

kacau rata sekejap dan tutup mati,
masukkan 2 sudu besar mentega dan kacau rata



sementara tunggu gula hangus sejuk,
pukul 4biji telur diselang seli  dengan susu pekat 1cawan
masukkan 1cawan gandum dan 2 sudu kecik soda bikarbonat
pukul sampai kembang kembang

bila gula hangus sejuk,suam-suam pun xpe,
masukkan dalam adunan ni
kacau rata

*sorry,xsempat nak snap pic yang semua adunan bersatu*
bila semua adunan bersatu,biasanya ada macam ketul2 gandum,
ambil sudu,penyek2 jer,but dont worry,bila masak ketul2 tuh akan hilang.

sapu marjerin pada loyang,
make sure panaskan air dulu sebelum kukus!!
biar air betul2 gelegakkk!!!

*ada orang kata,kena perap lama2 baru kek gula hangus banyak lubang
tapi cikji dah buat,result dia sama je.
tapi cikji kira perap la jugak kejap sebab sementara tunggu air betul2 menggelegakkk.



kukus dalam 40minit,api sederhana.
before tutup api,cucuk-cucuk dulu dengan garfu
lau ada something melekat kt garfu,maknanya kek tak masak lg
lau xde ape2,maknanya kek tuh dah masak.


yeayyy! dah boleh makan
dimulakan dengan Bismillah,
ngapppp!

dah berbiji-biji kek nih cikji buat,memang cikji guna resepi nih
cikji siap turunkan resepi ni dekat kak cikji kat kl,
hamboooiii siap dapat tempahan lagi,
masyukkk uolsss.

*kalau ada loyang ala-ala donut tuh lagi elok sebab kek 
dapat masak dengan cepat dan cantik berbanding dengan loyang circle.
pengaliran haba yang berbeza.

so,selamat mencubaaaaa :)



16 comments:

  1. WAH..SENANG JER RUPANYA NAK BUAT KEK NI RUPANYA..NNT KAK BUI PUN NAK TRY BUAT LAH..

    ReplyDelete
  2. pasnie nana nak buat..tapi kenapa i cawan susu pekat x manis ka ?

    ReplyDelete
  3. ciji...saya xde loyang donut...tp mcm nak try je...bookmark2...nanti senang nak cari...hehee tq share...

    ReplyDelete
  4. dulu2 rajin la buat kek ni.sekarang dah sedikit kurang rajin.hahahahaa...

    anda di TAG di entri baru saya!!

    ReplyDelete
  5. kak bui: try la,best n senang je

    nana: xmanis sgt pun,sedang2 je

    aisha: xpe,guna loyang circle pn ok

    cik ros: haha kena rajin2 sllu tau

    ReplyDelete
  6. wah, mati2 ingatkan macam puding gula hangus..1st taem nih dgr kek gula hangus..tingin nak try..>.<

    ReplyDelete
  7. salam cikji, nak tanya, kalau sebelum kita kukus kan, adunan dia mcm mane ea keadaan dia? cair ke likat2? sbb kite punye jadi mcm bingka pulak..sedih betul.

    ReplyDelete
  8. akan jd cair..
    nape jd cam bingka?
    dah guna acuan yang betul ke?

    ReplyDelete
  9. buat kek ni guna api biasa ker api sederhana ke mcm mn? loyang tutup dgn aluminium foil tak?

    ReplyDelete
  10. @cik puan izan:
    api sederhana yg penting air mesti gelegak,xtutup dgn aluminium foil pun.

    ReplyDelete
  11. pukul telur guna garfu je tak yah guna mesin? tgk gambar yg cikji buat cuma guna garfu. ni yg rasa was2 nk cuba wlpun mmg teringin sgt nk mcuba!






    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry lambat reply,yup guna garfu je dear

      Delete
  12. jom singgah blog sy... sy menjual tudung yg gojes masa kini.. slmt mnjamu mata.. tq for support :-)

    ReplyDelete
  13. saya dah buat 4 kali menggunakan resipi yang sama.
    tapi semuanya jadi macam kek/apam yang gebu. saya nak biarla dia berlubang-lubang macam sarang semut tu.

    adakah saya pukul telur terlampau halus?
    saya dah cuba, gula panas dan gula sejuk pun hasilnya sama je. cemana tu..

    ReplyDelete
  14. saya dah buat 4 kali menggunakan resipi yang sama.
    tapi semuanya jadi macam kek/apam yang gebu. saya nak biarla dia berlubang-lubang macam sarang semut tu.

    adakah saya pukul telur terlampau halus?
    saya dah cuba, gula panas dan gula sejuk pun hasilnya sama je. cemana tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pukul telur guna mixer ker? cikji pukul guna garfu je dear.

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...