Saturday, November 29, 2014

Kek keju kukus


Mudah je wat kek ni. Sesape yang pengemar cis eloklah untuk korang hadap.
Aku makan 3 mulut je pastu rasa macam eh nape muak je ni?
Lupa kita letak cisss. Ayoyoy ingatan luput sudah.
Aku yang buat, aku yang lupa. 
Nampak sangat kan dah nyanyuk sebelum usia T____T






Nampak gebu kan? Memang gebu lembut.




Masa kat atas dapur. Bila dah masak jadi kaler kuning kuning pulok.

Ni cara aku kukus. Aku katup loyang tu ngan tudung periuk nasi untuk elakkan wap air jatuh. Lepas tu baru katup ngan tudung periuk kukusan ye.




RESEPI:

3 keping keju cheddar #
1/2 cawan susu segar.#


4 biji telur *
1 cawan gula *
1 sudu besar ovalette*
2 penutup esen vanila *

3/4 cawan minyak

1 1/2 cawan gandum
2sudu teh baking powder.

CARA-CARA:

                          1. Masakkan bahan bertanda # sehingga sebati. Sejukkan. 
                          2. Pukul bahan bertanda * sehingga kembang.
                          3. Masukkan minyak + bahan bertanda # yang telah siap dimasak tadi. 
                              Pukul sehingga sebati

                          4. Masukkan gandum + baking powder dengan bahan di atas.

                              Kacau sebati.

                            Sapu minyak pada loyang dan kukus selama 40minit.
                            Make sure air betul gelegak dulu baru kukus yer.
                            Selamat mencuba.

Okbai!






Tuesday, November 25, 2014

entry makan tertunggak

Malas nak buat kerja yang bertingkek-tingkek. Rindu blog saya, kihkih.So apelagi marilah update berblog. Macam biasa, cerita banyak tapi masa takde. Mood menulis pun takde. But issokay, kita kasi peram sama pics lepas tu kita publish lah yer.





Ni pics few weeks ago. Makan kat PK Corner, sesape yang duk kat Kelate mesti tahu. Alaaa yang depan CIMB lam bandar, kat cabang 4 tuh. Aku masa bercintan cintun suka gak makan sini. Demok aku kata sedap tomyam kat situh. Bagi aku biasa je. Boleh lah daripada takde, kihkih.



Akak aku and the geng tibai ciken cop. Aku trylah sikit, sedap tapi aku ala western ni kureng sikit. Kat situh aku tengok ramai gak yang makan ciken cop ni. 




Yang ni habuan masa ujan banjir. Hoih sedap. Ni 1st time makan kat sini. Asalnya nak gi makan kat Jalan Pekeliling tu tapi katup lah pulok. Aku merayap ke sini. Nasib bukak.




Togeh banyak, aku suka. Tapi udang dia biasa je. Tak sebeso udang Jln Pekeliling. Tapi sodap. Boleh repeat makan lagi. Ngeh ngeh ngeh.



Sedikit lesu muka aku sebabnya haritu ada event ihtifal bebudak. Sedikit semput huhu.
Yang ni pulok kat NM Sapuroh. Ni pun port zaman bercintan cintun jugok. Dulu kini dan selamanya memang aku hadap tomyam je kat situh. Tapi haritu kaler tomyam dia berbeza tapi rasa sama je. Sekarang ni penuh je kastemer dia sebabnya eskrim nyiur punya pasal.



Laki aku order yang ni. Aku try sikit. Bagi aku biasa je, tak sodap. Huhu. Kemain dorang selit bunga idup sekuntum kat buah nyiur tu. Patutlah aku tengok beterabur lantai dia ngan bunga-bunga. Tapi lain orang lain seleranya.

Okbai

Tuesday, November 18, 2014

Penolong Penguasa Imigresen Gred KP27



Aku gugel memacam yg keluar. Sonok baca cerita dorang. Aku tinggi lepas tapiiii BMI tak cukup. Rabun pulok tuh T___T

Huwaaa sedihnyaaa.

Katanya cek ujian fizikal dulu. Cek BMI rabun semua. Kawad sikit. Lepas tu cek tgn bengkok ker tidak. Jalan betul ker tidak. Bila dah lepas semua baru dpt interview.

Lps tu klau interview dorang akn tnya pasal sempadan2. Nama menteri2. Logo imigresen. Memacam lagi lah. Huhu

Btw sape yg dpt tu gudluck eh! Sbb ada yg dh lepas. Psttt klau yg dh lps tu korang kena tnya apa? Boleh share share ngan geng seangkatan.

Okbai.

posted from Bloggeroid

Friday, November 7, 2014

Buli

Kes buli yang semakin menjadi-jadi. Ramai sangat duk share kat pesbuk. Aku baca tajuk je. Aku memang takde keberanian dan takkan tengok segala video tu. Takut.

Bebudak zaman sekarang ni pengaruh terlalu banyak. Lambakan media social ni kekadang banyak negatif lah pulak dari postifnya. Mak bapak pun dah tak terkawal rasanya.Ada jugak anak murid aku time nak solat sempat lagi duk yeh erk ehh sambil tangan ngan badan buat gaya ultraman duk melawan dengan raksasa tu 
 -_-"

Nak solat tu, duk atas sejadah, tunggu masa nak niat je. Macam mana tu? Sabar jelah kan.  Dorang tu membuli sebab nak tunjuk dorang tu hebat, hero, takpun bajet Lan Todak. Banyak lah Lan Todak, humban kat laut bagi todak todak korang baru tahu. Amboi tunjuk hero nampak kan. Lepas tu mak bapak jadik mangsa. Nangis mak mak kat tepi bucu dinding meratapi perangai anak yang macam tu. Bukan salah ibu mengandung yer tapi salah anak-anak yang cari pasal. 




Kes buli ni dah ada sejak zaman aku kecik lagi sebenarnya. See, Giant tak habis-habis nak buli Nobita. Dari zaman dulu lagi. Kesian Nobita asik jadi mangsa je. Nasib baik ada Doraemon. Tapi Nobita ni selalu je ambik kesempatan atas kebaikan Doraemon. Dosa tau!

Kehkeh boring punya pasal ni. Lepas sidai kain terus on Tv layan cite kartun pun boleh lah. Hujan pagi ni, tak berapa nak kering kain. Harap-harap tengahari nanti matahari bersinar dengan cantiknya. 




Bangun tadi nampak MIL aku dah siapkan sandwiches. Aku hadap segelas milo suam, 2keping sandwiches. Setel! Lepas tu laki aku ajak pi pekena nasik pagi lah pulok kat kedai depan. Malas aku nak kuar lagipun sepupu dia ada sekali. Biarlah dorang makan berdua, lagipun boring duk semeja dengan 2 orang lelaki. Topik sama je, gossip pun takde. Hahaha. Lagipun perut dah kenyang, lepas tu hujan pulak tu. Ngantuk  pun ada jugak ni, kehkeh.

Okbai!


Saturday, November 1, 2014

ABC DAN TOMYAM KUKUP

Ini semalam punya aktiviti. Bahagianya idup kalau tetiap malam boleh keluar camnih lepas tu belum sampai hujung bulan dah kena makan pasir, hahaha. Okey sebenarnya dah lama aku nak merasa ABC Kukup ni. Orang tu cakap sedap, orang ni cakap sedap. Okey okey kita try yer.

Dedulu aku dah pergi makan kat Restoren Kukup ni. Yang tempat dulu punya, lupa ntah orang panggil apa ntah kat situ. Yang dekat ngan kedai-kedai kete tu. Masa tu memang dia betul betul baru buka, baru bertapak. Kastemer pun tak ramai. Time tu makanan dia pun biasa-biasa je, takde lah sedap sangat pun. Masa nak bayar tu ahkak tu siap tanya lagi, 

Okey tak dik?

Aku jawab - sambal pedas sangat.

Takkan nak jawab, - hmm bolehlah kak. 
Nampak benar perangai spesis bertanduk kan?

So lepas tu aku tak pergi dah kat sini. Kalau terasa nak makan ikan bakar macam biasalah port aku laki bini --->  Ikan Bakar Wakaf CheYeh


Okey itu Kukup yang dulu, Kukup sekarang? Aku rasa dah cukup pemes, semua orang kenal. Retis pun ramai gi makan kat sana, Menteri pun ada, orang kiri kanan menteri pun join sekali. Geng JDT tak JDT pun ada jugak gi makan sana. Okey itu sumber yang aku tengok kat dia punya pesbuklah. Hihi

Sekarang dia beroperasi kat sini pulak, yang tempat dulu dah naik signboard restoren lain. Kat sini Jalan Dusun Muda eh nama dia? Parking dia, Ya Rabbi! Full bederettttt. Seberang jalan pun full. Kira nasib lah sapa dapat parking dekat-dekat nih.


Maafkan saya, pic tak berapa clear. Aku suka dia punya design, theme hitam putih. Simple. Asalnya rumah sebijik lepas tu dorang renovate, dalam tu dorang masak, buat air and cashier semua kat tepi rumah. 



Memang dah macam kenduri. Full!
Straight sebelah kanan tu pun full jugak.
Kitorang ambik port yang atas sikit, bawah bumbung.







Ada screen besar. Yeay tak payah pakai spec pun boleh nampak tapi gambar jelah. 
Tulisan tak nampak -_-"


Selfie jap, eheksss




Dorang punya menu. Rege stendek je. 




Okey ni ABCnya. Aku share ngan laki aku je. Yang 2 lagi tu adik ngan kakak aku punya. Kitorang ralit jer duk tengok dorang wat ABC. Cekap. Adik aku siap suh gi ambik video lagi. Tak nak lah gegirl, malu, hekhek. Lepas dah mesin ais tuh, dorang akan kikis ais ais kat tepi tu nak bagi nampak cun macam gunung. Cepat giler dorang wat keje. 

Tapi bagi aku ABC dia biasa je, aku suka yang aunty tu punya lagi. Ala aunty yang petang-petang sekali ngan nasi kukus kat Jalan Kebun Sultan tu. Tapi lain orang lain seleranya kan?



Aku order ktiow tomyan, adik aku pun sama. Kakak aku order tomyam campur ngan telo dadar. Laki tak makan, kenyang. Memula sampai ktiow tomyam dulu. Yang kakak aku punya boleh tahan lambat jugak. Kitorang dah makan separuh baru sampai lepas tu dia punya telo dadar sampai kesudah tak sampai-sampai. Migrain dibuatnya. Stress telo dadar tak sampai. Haha.

So, next time kalau datang situh lagi kena tanya awal-awal

Kalau order telo dadar agak2 sampai tak??

Tapi tu lah, dah terlalu ramai kastemer pun susah jugak. Walhal goreng telo dadar tu 5mins je pun. But issokey. Yang penting tomyam dia sedap! Pedas! Alamak tetiba kecur air liur pulak dah. Kuah aku memang banyak tak habis semalam sebab kaw sangat, pedas pulak tu, campur pulak ngan panas kan. Eiii dapnya. Memang rasa halia, serai. Perfecto!

Lepas ni kompem aku mai sini lagi, ngeh ngeh ngeh.




Kuetiow tomyam - 2
Nasi tomyam campur - 1
Teh o beng - 1
ABC eskrim - 2
ABC biasa - 1

Total RM34.


Okbai!

Merendek


Kekadang ada jugak rasa macam takde life je sekarang ni. Pukul 7.30pagi turun umah lepas tu dekat kul 10malam baru sampai umah. Kalah menteri menteri tau. Keje keje keje. Tido malam pun mimpi keje lagi, celik mata pun pikir pasal keje jugak. Hoi hoi sangat rasanya. Kalau ikutkan 5.30petang abis keje tapi aku balik sekali harung ngan laki aku, malam. So, aku abiskan masa yang ada tu dengan setelkan keje yang mana belum setel. Tapi kalau ikutkan keje ni sampai bebila pun tak pernah nak habis. Betul tak?

Tapi tulah, nak buat macam mana keadaan yang memaksa. Aku okey je cuma kekadang tu adalah jugak rasa macam 

Eh apsal hidup kita ni makin boring eh bang?

Tak boleh jadik ni, harus keluar menghirup udara luar jugak kadang-kadang.
Walhal nak menghirup teh o beng, hahaha.So, haritu tetiba rasa macam nak makan charkteow. Lama giler dah tak makan. Duk melintas-lintas je depan mata ni hah. Apa lagi, terus wasap laki. Masa tu aku duk tempat keje lagi, tapi kena book awal-awal sebelum dia di kidnap orang. 

Rs nk mkn char je,
Lets go bang.

Cara wasap macam laki ada kat depan mata je kan, walhal nun jauh di sana. Aku punya tanya kakak ngan adik aku kedai tu bukak tak malam ni. Dia cakap buka, dia pun nak pergi makan jugak. Ek eleh, tetiba sama taste lah pulok. So, sampai umah setel-setel semua. Pukul 10malam aku laki bini keluar merendek. Aku ajak dia merempit je tapi dia cakap nanti ujan camne. Fuh nasib baik naik kete, ujan weh masa on the way tuh.


Masa sampai tu dorang dah sampai, duk meja sebelah je tapi borak gittew gittew je haha. Walhal?





Dapnya dia punya teh o beng. Kaw kaw punya. Kedai dia takde neskepi milo dan yang sekutu denganya. Boikot. Bagus kedai ni tau. Ahkak suka.





Besor besor sangat dia punya udang. Aku ambik yang spesel punya RM8. Tapi tapi tapi macam tak berapa cukup je ngan ngan aku. Rasa nak tambah lagi, hihi.

Dulu aku penah up entry makan kat sini ---> Charkuetiow Cawangan Taman Bendahara
Jemput baca.

Okbai!


Friday, October 31, 2014

dah ujung bulan

Last entry cerita Raya Haji arituh. Lamanya. Nampak sangat kesibukkan dalam duniawi. Tak sedar masa tu makin berlalu. Lately kije bertingkek-tingkek. Dah macam sutun dah ni kaki tangan. Penat tak dapat dibayangkan, bukan setakat fizikal je, mental pun sama. Nasib baik dapat berfikir dengan waras lagi cuma pelupa je huhu. Takpi takpe, aku dah minum air penawar yang ustaz tu bagi. Kalau aku rajin nanti aku up story kat sini. Mana tahu ada yang tercari-cari ustaz untuk berubat secara islamik kan. Insyaallah dengan izinNya.

Banyak benda nak cerita tapi pics tak transfer lagi kat bloggeroid. Takpe, besok aku up entry versi goyang kaki. Amboi kemain bunyinya. Haha. Yelah, kerja-kerja wajib yang kena hantar every week dah tamat riwayatnya. Yeay!! 

Next week bebudak dah start exam final year. Siannya kecik-kecik dah kena hadap final exam kan? But issokey, sekurang-kurangnya dorang dapat tahu yang hidup ni tak semudah yang disangka. Banyak cabaran yang menanti dihadapan. Chewah!! 

So, lepas exam ni pulok baru membizi kan diri nak key in segala report, lepas tu parents meet lepas tu ihtifal lepas tu kursus pulok. Rasa macam baru je attend kursus haritu. Hukhuk. Yang penting kursus tahun ni kat sini je. Tak perlu ke Shah Alam lagi. So, kita relaks relaks sudah.

Okbai!


Saturday, October 11, 2014

Raya Haji 2014


Raya haji tahun ni rileks je, macam tahun-tahun lepas. Macam biasa, pagi raya baru bertolak balik.Sempat lagi salam dengan jiran sebelah :) Sian dorang laki bini kena beraya di perantauan. Raya puasa haritu pun camtu jugak. Nak wat camne, tuntutan keje kan. Aritu masa salam eh eh pewot dia dah boncit. Peknen rupanya. Patutlah kekadang time subuh selalu je duk dengar orang duk uwek uwek. Ingatkan jiran sebelah sana, rupanya jiran sebelah sini. Hihi.

Okey, so dalam kul 8pagi camtuh kot bertolak balik. Gitulah kalau dekat kan. 


Tema tahun ni hitam hitam si tompok manggis.
Bukan setakat baju je hitam. Ngan tuan empunya badan pun join group manggis jugek.

Baju recycle sudah. Aku kuarkan 2 kaler. Merah or hitam. Laki aku pilih hitam.
Okey, i ikut je.
Okey jugak itam sebab jubah yang ni besar, aku suka. Kalau jubah merah tu kecik nanti aku cepat panas, huhu. Laki aku pakai baju raya puasa masa 3 tahun lepas. elok je lagi. Janji body kena mantain. Kalau ada masalah kegemukkan memang tak dapek lah den nak nolong. Realitinya memang dia mengalami masalah kegemukkan pun haha tapi sekarang makin susut, susut. Kemain hepi berat turun. Aku pulak pakai jubah 2 tahun lepas, aku berat memang takat tu je pun tapi mengalami masalah perut boncit lah pulok T__T

Susahlah nak tinggalkan ais. Walaupun dah cuba tapi tak mampu tengok je, mesti nak teguk jugak. Oh dugaan duniawi sangat.

Eh lupa nak cakap, pic kat atas snap by MIL. Ihiks.

So pagi raya tu beraya kat sebelah laki aku jap je lepas tu terus bedesup balik kampung aku. Laki aku pulok yang lebih-lebih. Eksaited nak balik kampung aku. Huahua

Aku balik ngan tangan kosong je. Takde selera sangat nak membaking. Barang tak berapa nak cukup campur pulak ngan hidung yang soksek soksek. Dah hampir 2 minggu selsema ngan batuk tak tahan-tahan lagi. Batuk time subuh memang lah kuat. Sejuk gamaknya kan. Lepas tu MIL aku bekalkan sedikit ketupat untuk ma aku. Disebabkan balik ngan tangan kosong, aku pun suh laki aku singgah 7e. Aku beli eskrim dalam 9 batang haha. Tak pernah dibuat orang, takpe aku buat dulu. 



Raya yang ke 2 baru balik beraya sebelah sana pulak.
Recycle baju raya puasa haritu.

 Memula umah nenek sebelah MIL aku. Aku tibai ratah sup je. Lepas tu nenek sebelah arwah FIL, aku tibai nasi minyak, dapppp.  Lepas tu singgah umah tuan umah sewa. Depan rumah je pun haha. Yang ni aku makan tapai, sedap tapai dalam daun getah. Feel lain kalau makan yang dalam tupeware tu. Manis dia lain. Eh sedaplah!  . Kemain makan haritu. Sampai sekeping pun takde pics makanan raya.

Ni cerita pulak cerita raya tahun lepas--- > Raya Haji 2013.

Okbai!

Friday, October 10, 2014

Bekpes


Entry kepam jugak ni.
Sabtu sebelum raya.

Aku balik kampung pagi raya. Pagi sabtu tu tingin je nak makan roti canai kosong. Boring jugak asik masak je kan, asik goreng mee je, muka pun berurat macam mee dah aku tengok. Tadi pun laki aku rikues mee goreng lagi. Aku cakap takde mee. Frust dia, kenapa tak cakap awal2, malam tadi boleh beli. Pastu nanti nak bawak bekal apa? Jumaat sabtu memang dia suka bawak bekal bekpes. Tetiba aku feeling isteri solehah. Tapi wiken jelah, weekdays tak. Hahaha. Takpe, jap lagi kita proses nasi goreng. Nasi semalam ada lagi. :)

Eh nak cite pasal roti canai tapi tersasul ke lain lah pulok.





Dapnyaaa roti canai kosong. Kedai dekat rumah ni je pun. Kemain makan. Nak tambah sebiji lagi tapi macam malu sikit lepas tu rushing laki aku nak masuk kije. Apalagi, kita kasi tapau jelah. 

Okbai!

Wednesday, October 8, 2014

Masak simple sudah.


Entry kepam ni.

Hari jumaat haritu beli bayam pepel ni. Aku suka. Pebret. Aku goreng tumis bawang putih je. MIL aku cakap dia tak pernah goreng, biasa sayur lemak je. Haritu goreng separuh je. Harini elok je lagi lam peti ais. Dah seminggu nasib baik elok lagi. Maybe sebab duk berbalut lam plastik kot. Dapnya lepas tu lawan pulak ngan ikan goreng panas-panas,nyumss






Hari cuti macam biasalah, buat bekpes wajib! Haritu demok aku rikues nak nasi goreng. Aku sebenarnya tak berapa reti goreng nasi maybe sebab aku tak berapa suka nasik goreng kot. Lebih-lebih lagi nasi goreng yang letak kicap tu, lagilah tak boleh. Huhu. So aku main tibai je. Aku ingat lagi ma aku pesan, kita kalau nak masak apa-apa letak bawang banyak, jangan kedekut. Baru masakkan sedap. So aku tumis bawang putih 2biji ngan bawang merah  sebiji je pun. Masukkan ayam, nasi, sayur, garam , Maggi secukup rasa ker apa ntah. Goreng kasi lama sikit. Tu pun ma aku yang ajar. Walhal dah bertahun ma aku cakap, tapi aku still ingat walaupun nampak macam aku tak berapa nak dengar. Sebabnya aku adalah pendengar yang setia haha.



Aku pun try eh sedaplah pulok haha. Laki aku pun cakap sedap haha. Laki aku ni sangat telus orangnya, kalau tak sedap dia cakap tak sedap. Kalau sedap dia cakap sedap lepas tu lenkali mesti rikues lagi. Bila dia cakap tak sedap aku okey je, nasib baik boleh bini jiwa kental. Kalau dapat bini hati tisu parah. 

Okbai!



Friday, October 3, 2014

Mak mak sangat #agefactor


Aku rasa sekarang ni minat aku more to makmak. Haritu pergi pasar pagi, kat sana segala benda ada. Kain baju pun ada kan. Aku terus terpandang comforter tu kemain cantik. Wahhhh cantiknya! Kawan aku cakap bagusnya, orang lain nampak baju cantik dulu tapi aku nampak comforter dulu. Huhu. 

Tapi aku suka dengan perubahan diri aku yang macam tu, sekurang-kurangnya aku sedar yang umur aku makin meningkat. Huhahuha jugak tapi ada batasnya. Ada minat yang tersendiri jugak tapi kena pikir panjang, berbaloi ker beli? Membazir tak? Kalau dulu nak apa-apa ikut je. Asal ada duit beli. Lepas tu guna kejap je, tak nak guna let go, tak laku simpan lam kotak. Last-last rosak kat situh. Yang ketara sekarang, aku punya kasut, selipar, sandal semua. Fuh nasib baik mampu kawal napsu ke arah itu. Raya haritu tingin je nak beli heels tapi pikir punya pikir tak nak jadi macam tahun-tahun lepas. Tak pakai sangat. Nak masuk raya tahun yang lain tu pun elok lagi. Last-last bersusun aku punya heels, wedges, kt rumah kat lam bilik tu hah. Kat umah sewa tak boleh simpan, takde space.

Lastly aku beli flat. Takpe lah tak bergojes dipagi syawal pun. Pikir nanti boleh bawak pergi keje. So sekarang pegi keje memang pakai kasut flat tu jelah. Selipar merendek aku tibai Flipflop made in Bangkok. Abang aku belikan masa dia pergi sana haritu. Best gak pakai sebab dia tinggi, time lalu jalan becak okey je redah. Lepas tu ada satu selipar jepun, guna time nak membasuh depan rumah ni hah. Lepas tu aku ada 1 lagi selipar flat yang Bata punya. Tu beli time terdesak masa gi kursus haritu sebab tak selesa pakai sneakers.




Taraaa, senduk kayu.
Dah lama mencari tapi sekarang baru jumpa. Aku beli kat kedai RM2 untuk 3ketul tu. Murahkan? Heheh. Aku suka senduk kayu sebab nanti takde lah panas-panas sangat time nak mengoreng, nak wat kacau adunan kek pun boleh jugak ni, nak kacau adunan agar-agar pun boleh, buat kacau nasi goreng, eh semua boleh lah dikatakan. Hikhokk

Okbai!

Thursday, October 2, 2014

Tq Nuffnang omey omey. #bodeksangatni

Ekceli aku sedang menanti jugak 1st cek dari Nuffnang. Tapi dorang kan dah bilang, dalam masa sebulan jugak ambik masa. Maybe next week lah kot dapat. Padahal dah banyak hari blog ku dilupakan. Den tak sempat nak menaip-naip kat sini. Tapi time tu lah jugak CPUV datang, terkezut titewww, banyak pulak tu.. Masheh Nuffnang, ekeekek. Camtu lah, time ada adalah. Time takde, keep calm and lets read my blog.




Rege minyak naik duaposen. Semalam baru aku tahu. Tu pun dah ujung-ujung. Hmmm tak reti nak cakap apa. Dekat pesbuk memacam pesen status yang diupdate. 

Pihak A cakap ala duaposen je pun.
Pihak B cakap duaposen tu cukup bermakna bagi kami.

Tapi bila minyak naik, biasanya semua benda akan naik rege. Itu efek yang orang ramai pungpang

Tapi nasik baik sekarang ni aku laki bini dah beli moto. Banyak merempit lah. Guna kete pun time waktu tertentu jer. Gi balik keje merempit. Lagipun tempat keje dekat jer pun ngan rumah, 10mins. Tapi memula ni boleh tahan jugak lenguh betis aku. Yelah, dah lama wei tak naik moto. Kiranya kat situ kitorang dah boleh save bajet. Alhamdulillah. 

Eh, nak cite pasal Nuffnang tapi melerek sampai minyak lah pulok hahaha.
Okbai nak layan korea. Sekarang ni aku mabuk korea.
Takde ubat mabuk ni.

Okbai!

Wednesday, October 1, 2014

Banyak cerita sebenarnya

Dah lama tak update blog. Mood menulis pun ada hujung-hujung tanduk je. Lagipun asik terkejar-kejar jer ngan duniawi, choi sangat. Sebenarnya kerja bertimbun, tak sempat nak menaip tapi yang penting hari-hari sempat je buka blog tapi baca blog orang, ngeh ngeh.

Takpe, jumaat sabtu ni kita menaip sampai lenguh tangan. Nampak gian sangat nak berblog ken. Lagipun kerja pun hampir setel. Kalau cakap setel tipu pulak sebab kerja ni sampai bila takkan habis. T_T

Mood beraya tak berapa nak feeling sangat. Tahun ni turn sebelah laki dulu. Mak okey jer. Balik kampung aku lewat pun takpe, tak payah nak siang siang daging bagai. Dasar sangat hahaha. Umah nenek sebelah arwah FIL aku tu lagi lah, jenis pesen mengoder je, nasi minyaklah, satey lah, tu aku kalau pergi raya sana siap boleh tertido lagi laki bini. Nak wat camne, kekenyangan kihkih. Dahtu takde orang sangat. Lagipun anak-anak dia banyak beraya kat sebelah luar, nasib baik ada cucu yang besar kat sini. 

Tapi nenek yang sebelah MIL dengar cerita ambik bahagian tahun ni. Tapi aku tetap selamat dari siang daging sebab mesti laki aku nak beraya kat sebelah arwah ayah dia dulu. Nak pergi melawat kubur dulu pepagi tu kan. Mesti dah tenghari baru gerak gi sana. Ker raya ke2? Ker camne? Yang tu kita diskas later. Chewah.

So, kesimpulannya bukan kita taknak siang daging tapi keadaan yang tak mengizinkan. :P
Sebenarnya aku tak berapa siang daging ni, kejap kan lintang urat lah apa. Boleh tapi take time lah sikit. 

Okbai!

Saturday, September 20, 2014

Nasi kenduri

Memusim cuti sekolah ni kenduri kendara segenap alam. Yang mana dapat pergi kita pergi je. Yang tak dapat tu, kita doakan dari jauh, gittewww. Aku suka gak makan nasi kenduri ni, bukan apa, aku suka tengok makanan kat tempat orang. Kalau orang kat situ, makanannya jenis camtuh, lauknya camtuh, kat sini camnih camnih. Kalau kenduri kat kampung sendiri dah boleh agak tuan rumah hidang apa. Huhu

Aku jenis suka yang style kampung, pure punya kampung. Ada ulam, budu, sambal tempoyak, sambal belacan. Yang ni kompem terangkat pinggan pergi tambah nasi. Dapnyaaaa. Lepas tu kat lam gulai tu pulok ada buah ara (sila google).

Kalau ada buah ara, memang aku cedok buah ara je. Takde daging pun takpe. Janji ada ikan kering. Very the kampung.






Ni juadah kenduri hari 1 Malaysia. Aku suka yang sambal bilis tu, sedap sangat. Lepas tu dia guna ikan bilis kecik. Lagi bertambah sedap sedap tuh. Nyumsss. Lepas tu yang paling sedap ada macam colek nenas. Aku tak tahu lah nama dia apa, ker memang colek nenas? Aku sedikit jakun sebab kat tempat aku takde menu camni. Masa aku sampai tu, aku tengok sorang makcik tu bedal semangkuk colek nenas ni. Amboiii makcik, ngidam ke apa?? Ekekeke.

Tapi memang sedap! Rasa berselera sikit ada masam masam ni. Tapi yang paling sedap ofcos air sirap. 3 gelas kompem. Panas punya pasal, huhu. 

Okbai!


Thursday, September 18, 2014

button follower hilang

Sebenarnya dah lama button follower aku hilang. Memula lenyap lepas tu timbul balik lepas tu lenyap timbul lastly tenggelam tak timbul-timbul dah. Aku ada baca hilang tu sebab google upgrade pemende ntah. Malas aku nak ambik tahu, huhu.

Takpe, yang penting aku ada tempat nak meneruskan hobi, mengisi masa lapang, even tulis pasal menda yang ntah pape ntah, dah lah banyak syok sendiri huahua.

#sayasukablogsaya
#awaksukablogawak
#gittewww


Okbai!

Monday, September 15, 2014

Sama

Ni pic a few weeks ago. Masa pi pekena nasi ulam cikgu. Bila tengok pic ni tetiba aku rasa muka aku ni macam kopipes ayah aku sangat. Ke mana kuah kalau tak tumpah ke nasik sendiri. Dalam 9 beradik aku sorang je yang mewarisi kekidalan ayah. Tapi ayah aku terror kira-kira. Aku ngek sikit bab kekira ni tapi kalau kira duit aku suka, huahahaha.



Sian ma aku macam tak rela je bergambar je, tapi memang dia tak rela pun. Kehkeh. Kena paksa ngan anak-anak. Kihkih. Ma aku memang susah sikit kalau di ajak bergambar. Agaknya masa jaman muda mudi dulu jenis kaki selfie ni, so macam dah boring ngan aktiviti camtu. T___T

Ayah pulok mata tengok ke lain, nak wat camne panas ceng ceng weh masa ni. Aku ngan adik aku gak yang menten sengeh. Haha.

Demok aku selalu duk cakap,
sebijik macam ayah, serupa ayah tapi muka jelah. Kuat membebel ikut ma. Hahaha.
Well, dah nama pun pempuan. Kalau tak membebel bukan pempuan namanya tapi perempuan dan dot dot  dot. Alaaa aku membebel bukannya banyak pun, 2 3 kerat ayat je, wat habiskan air liur je kalau potpetpotpet bebanyak ni. Air liur pun habis, penat pun dapat.So, kita ambik jalan penyelesaian dengan mengeluarkan ayat wajib iaitu,

eiii sokmo gituh.


So, 3 perkataan hikmat tu mengandungi 1001 maksud tersirat. Masa pun jimat, hahaha.
Sekian sedikit tips rumahtangga dari ahkak Bunga Kantan.

Okbai!

Sunday, September 14, 2014

cashout nuffnang kali-1

Sebenarnya macam sayang je nak cashout tapiiii tangan ni gatal hah. Nak jugek cashout Huhu. Takpe takpe nanti dapat duit tu kita taruk dalam tabung ayam ek. Kihkih. 

So, back to zero lah yer. Kita tunggu aje CPUV kita beranak pinak. Nanti ujung tahun depan nun pulak kita cashout. Giteww kemain punya impian sekali angan-angan je semua tu hahaha.




Btw tenkiu Nuffnang, ekekeke.

Okbai!

Saturday, September 13, 2014

Bihun goreng

Pagi tadi punya bekpes. Tapi rasa macam rugi sebab makan tak licin pun. Maafkan saya, sebab perut tak berapa nak okey sangat. Nasib baik air aku my laki yang tolong habiskan. Tadi kemain pekena teh ais lepas tu bolehlah rasa tang angin duk erk erk sendawa yer. Gitulah kalau umur dah semakin senja ni.



Okbai!

Thursday, September 11, 2014

Kerja

Minggu depan cuti sekolah. Hari selasa cuti 1Malaysia. Aku rasa dulu aku bertunang tarikh 1Malaysia tu lah. Gila ar, tarikh tunang pun tak ingat. Aku memang camtu. Malas nak ingat + aku jenis tak berapa nak cerdik sikit untuk hafal bab numbers ni. Fail terus haha. Kekadang tarikh kawen pun blur lagi, eh 2011 ker 2012 ek? Nasiblah laki aku pun jenis camtu jugak. Aniversary tetiap tahun pun ujung-ujung je ingatnya. Orang lain tepat pukul 12.00malam terus wish, weolsss tepat 12malam nak masuk tarikh baru dah baru tergedik-gedik nak wish each others. 

Aku tak tahu lah bila dah beranak pinak nanti camne. Agaknya wish wish semua ni dah kelaut semua kot, hahaha. Takpe, yang penting we still love each others, gittewww

Eh, walaupun cuti sekolah pun aku kena kerja jugak. Hajat dihati nak apply cuti tapi bila pikir pikir kensel lah cuti. Kita siapkan kerja yang tak pernah habis tu ye :)

Okbai!

Tuesday, September 9, 2014

Nasi dagang

Sambungan entri hari tu.
Misi mencari roti canai kosong tidak kesampaian lagi. Sabtu hari tu lepas drop MIL kat tempat keje kitorang singgah bekpes kejap. Dah ajak MIL tapi dia tak mau, katanya nak beli kuih sebelah ofis dia. MIL aku memang tak makan sangat pun, ngan aku banyak aku kalau makan nasi. Dasar menantu hantu makan banyak sangat hahaha.

Location : Belakang BILAL Kubang Kerian.
Kedai tepi jalan je, area perumahan/flat.



Banyak gak menu dia, aku terliur nasi lemak tapi memikirkan hari bekerja hari-hari aku duk hadap nasi lemak. Tang berlemak tak risau sangat tapi risau memuda saluran jantung dah tersumbat gara-gara nasi lemak. OMG!! So aku abaikan nasi lemak tu. Bihun goreng pun ada jugak. Pebret tu! Tapi makan bihun goreng nanti cepat lapar. T__T

Weolls pun order nasi dagang.

Rm4 sebungkus.
Nasi banyak tapi manisssss. Tak kena dengan selera aku.
Tak habis pun, ayam tu aku share ngan kucing jalanan tapi takde kurap, hikhek



Melimpah ruah kuah. Lupa nak cakap kuah sikit.

Okbai.

Monday, September 8, 2014

Resepi agar-agar sumi lintang pukang


Tajuk entri pun dah haru biru. Apatah lagi resultnya kehkeh. Btw bawa bertenang, keep calm and lets read my entry, chewah! Omputih lah pulok.

Bahan-bahan simple saje.


Agar-agar tali 30gram
1 tin susu cair.
Sepeket sumi.
1 1/2 cawan gula.
10 cawan air.




Perasa laici ngan rose.
Perisa papepun takpe. Hentam saja yang mana ada.




Memula susun sumi macam pic kat atas tu yer.
Nak susun camne pun takpe, ikut kreativiti korang. Lepas tu masukkan lam freezer biar sumi tu keras.



Then panaskan air ikut sukatan, bila gelegak masukkan agar-agar ngan gula.
Gelegak then masukkan susu cair. Kasi kacau.




Agar-agar ni jenis berlapis. So aku masukkan dalam jug terus baru masukkan sirap secukup kaler.
Tapis dan tuang dalam loyang. Kena tuang slow-slow biar make sure sumi korang tu tak terapung. Make sure sumi tadi betul-betul beku baru lah cun melecun!

Lepas tu masukkan lam freezer, yang lebihan agar-agar tadi biarkan di atas dapur dengan api yang kecik. Agak-agak yang lam loyang tadi dah keras, tuangkan lebihan agar-agar tadi. Slow-slow yer. 
Aku punya out, habis lintang pukang aku punya sumi sebabnya tak cukup keras.




Amboiii kemain sumi aku berenang merata tempat. Its okey. Practise make perfect. Len kali kalau nak buat, aku nak bekukan sumi tu semalaman, pagi esok baru buat. Biar kejung sumi kat lam loyang tu. Huhu



Taraaa ini hasilnya.
 Dengan 30gram agar-agar tu aku dapat 2 bekas.
1 loyang bulat, 1 bekas tuppeware. Banyak! 

Okbai!

Sekian dari cikji yang moodnya sekarang pun lintang pukang jugek.

Saturday, September 6, 2014

Resepi kek sunquick kukus



Dah lama tak share resepi kat sini. Walau bagaimanapun harus share jugak sebab nanti bila nak buat balik, aku mengagau cari resepi kat dalam blog sendiri jugek. Kek sunquick ni sedap, masam-masam  sudah tentu. Bagi sesape yang dah boring dengan kek yang manis-manis boleh lah try buat yang ni pulak.




Lupa nak save, main print screen lam ig jer. #cikjimasak
Ni 1st time buat tak berapa nak kick sangat sebab sunquick tak cukup.
MIL aku cakap tak berapa masam sangat. Telus sangat, aku suka hihi.
Laki aku tak berapa kek yang cenggini. Huhu
Yang 2nd time buat baru kick, kemain masam, sodap!


Buat yang kali ke2 memang betul-betul ikut sukatan. Rasa pun sodap lah. Aku bukannya makan sangat pun. Suka buat je, hihi. Lepas tu wat balik mache sikit, letak kat rumah sikit. MIL aku je yang habiskan, semalam baru habis. Dah seminggu aku buat tapi kek tu still elok lagi. Terkezut jugak aku kan. Lagipun letak kat luar camtu je.

Bagi sesape yang nak mencuba, follow je resepi kat bawah yer. Ringkas je, sebab tu nama group tu resepi ringkas.Tapi aku buat versi kukus. Dalam 45 minit camtu. Mekaseh tuan empunya resepi, moga murah rejeki awak :)




Lepas tu cara senang nak kukus, bila kukus biasanya wap air akan mentitik-nitik masuk lam loyang kita kan. Tak payah sesusah nak balut tudung ngan kain, tak payah sesusah balut loyang ngan aluminium, wat penat je tau. Ambik tudung periuk, tutup je loyang kita ngan tudung periuk tu, setel!

Itu akak-akak lam group Resepi Ringkas tu yang ajar. Memang menjadi. Aku suka masuk group tu, memacam ilmu baru yang dapat, cuma malas ngan rajin je. Ekekeke.

Okbai!

Friday, September 5, 2014

hari jumaat


Hari jumaat means hari tergolek-golek lepas setel segala kerja rumah. Tadi aku sempat tergolek jap je, tak berapa nak lena sangat pejam mata petang-petang ni. MIL ngan demok aku dah lama duk kroih kroih.

Elok je 3 beranak berbaris depan telebisen, telebisen tengok weollsss.
Aku pun bangun, makan nasi. Agak lewat sikit makan harini,
maklumlah tadi dah bedal mee goreng 2pinggan.
Huhu




Ni pic minggu lepas punya. Balik mache, aku pergi ngap mee kari. Yumssss masih terasa kelazatannya. Tapi haritu tukar selera, tak ambik mee tapi kuetiow kecik. Dapnyaaa weh!



Datang sini mesti oder pakej air kopi terus. Haritu ada jer snap pic semangkuk kuetiow kari tu tapi tak save ker apa. T__T.

Takpe next time snap bebanyak lepas tu abadikan kesedapan tu kat lam blog.





As rikues, mee goreng. Asalnya aku rikues teh tarik ngan roti canai kosong tapi tak dapek lah. Opkos tido tu lagi penting bagi diaaaa. Takpe besok kita rikues lagi. Sambil-sambil hantar MIL gi kerja pagi esok kita singgah cari  teh tarik ngan roti canai kosong. 

Sejak pindah rumah baru ni tak penah lagi kuar bekpes kat luar. Wiken je dapat kuar bekpes. Kalau hari bekerja memang tak dapek lah. Nanti kang tercekik nak kejar masa. Kita tengok besok dapek ker tidok. Kalau tak dapek, boikot tak nak masak mee goreng selama sebulan! Huahuhaua.

Okbai!

Saturday, August 30, 2014

bekpes yang nak masuk tengahari



Haritu tuan umah sewa ada bagi pisang.
Aku tak reti nak tengok pisang jenis apakah itu
Tak berapa sure boleh direbus ke, dibuat jeput ke, 
Pastu terus tanya wassap adik beradik aku.
Kakak aku kata boleh dibuat jeput.

Apa lagi terus proses lah,
pisang pun dah nak nyawa-nyawa ikan dah.
Nanti kalau buruk, membazirlah pulok.
Kalau sira tak berapa sangat, rebus pun sama.
Kalau wat jeput pas sebijik-sebijik sambil tengok telebisen habislah.

Adalah dalam dekat 10bijik, aku buh gandum dekat 2 cawan je.
Letak gula 2sudu, garam sikit, letak baking sikit.
Kemain rasa pisang 200%.
Dappppp. 
Itu petang semalam punya projek. 




So ada lebih lagi, aku tambah gandum sikit, buat goreng pagi tadi.




Goreng bihun togel je,goreng separuh je
 Ada kobis je, letak telo sebijik.
Aku pun goreng sosej jadi lauk.
Kalau ada naget dap jugak.
Lepas tu pekena teh O.
Mak mertua aku balik pasar terus boleh makan.
Menantu mithali sangat pagi tadi hahaha.


Okbai!



Tq nuffnang walaupun mood kelaut

Baik hati betul nuffnang.
Tu lah,time takde cakap nuffnang kedekut.
Bila ada tak terupdate lah pulok blog.
Sebenarnya nak update tapi otak bercelaru.
Hati tak keruan.
Macam-macam benda bermain lam pikiran.
Cuti 3hari macam 3saat je.
Hamboooiii kemain over yer. Ihiksss

Asalnya minat jer tulis2 ni.
Ujung2 dapat duit lah pulok.
Dah lama xdapat sponser post.
Klau dpt yang tu. Kemain masyukkkk. Hihi





Okbai!

posted from Bloggeroid

Friday, August 22, 2014

Lorong Cek Mek Molek



Biarkan gambar berbicara.
Ni kat Mache Kelate. Dekat je ngan umah aku.
Alang2 nak belik, singgah sini jap.

Dulu selalu berangan, bila lah nak sampai Penang.
Nak posing kat beskal tu lah, aku suka art tuh.
Sekali kat tempat aku pun ada, walaupun takde beskal
iollss okey je. Janji boleh snap pic :)


















Random pics.
Masa ni around 3pm gitu kot.
Lepas tu aku gi makan-makan jap.
Lam pukul 5 tu kemain ramai eh.
Cuaca pun redup kan.

Okbai

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...