Monday, December 31, 2012

1st give away by CIKJI

***STICKY POST***

Abaikan banner yang tak seberapa,aku tak reti edit cantikcantik huhu.

SYARAT-SYARAT

 1. Jemput follow cikji + blog sponser JAAkechik (tiada paksaan)
2. Mesti like Bawal Suzishop Page
 3. Buat entry '1st give away by CIKJI'
Copy picture di atas dan link ke sini. Tinggal link entry anda di ruangan komen.

Expired: 31 Disember 2012


3 orang pemenang akan dipilih secara rawak
::Bawal pelangi, baju Happy, baju dan pen Umobile, coin purse dan special simpack Celcom 013 9xx3883::

4 Pemenang lagi, Hadiah sponser by JAAkechik
1. Topup RM5.
2. Topup RM5
3. Sepasang contact lense
4. Sepasang contact lense

klik ----> SINI untuk senarai peserta, sambil tu kalau rajin korang boleh BW.

Saturday, December 29, 2012

Nak let go casing Galaxy note


Assalamualaikum

Aku nak let go casing Galaxy note. Aku pakai tak sampai 24hours.

Sebab nak let go:
Laki aku yang belikan sebab aku merungut cakap screen protector *betul ker aku eja ni* dah macam tercalar sikit sebab casing sebelum ni takde penutup kat tepi tuh, yang macam kaler silver kat bawah tuh. Bila masuk handbag mestilah campur aduk ngan barang-barang lain. So, merosakkan sikit aku punya screen protector tuh.

Dia beli tak cakap ngan aku dulu. Hukhuk. Bila pakai rasa tak best sebab ada lubang 2 ketul tuh kan *rujuk gambar bawah* Lagi bertambah calar hukhuk. Lagipun aku letak simcard broadband je, so memang takde panggilan masuk keluar lah.Sesape yang letak simcard biasa memang suka lah sebab ada call in just slide camtu pastu terus hello hello. Tak perlu susah-susah nak buka casing.

price: yang tertera RM 69.90 tapi aku nak let go RM49 free postage.
colour: peach pinky *sesuai sangat untuk gegirl*

brand: Andida

Dont worry masih dalam keadaan yang sangat baik. Sesape yang rasa berkenan boleh pm aku kat page SOFEA house kat tepi tuh ek. Msg aku pun boleh 014 605 1234.


Okbai

Friday, December 28, 2012

4 hari lagi, cepat!!


Assalamualaikum

Sesiapa yang belum join my 1st GA, jemput join ek, boleh klik ----> SINI
Tinggah ompek hari je lagi, rugi sape tak join, hadiah super duper best!

Sekarang ni dah 91 orang dah join. boleh tengok kat sini ---> SENARAI PESERTA
Aku sendiri pun dah tak sabar nak tahu sape pemenangnya, hikhik
Maklumlah 1st time wat GA, mak excited terlebih noks.


yes, i know. kurus is kering.
okbai.









Monday, December 24, 2012

D' Syaz Meggi Ketam PCB


Assalamualaikum

Marilah kita berblog sambil tidur. Ni entry yang tersimpan kat draft. Membuat busy je, mana ada masa nak update blog tapi selalu je bukak blog, baca blog orang tapi malas nak drop comment,boleh?

Sape suka meggi ketam mesti suka baca entry aku nih. Amboiiii asal makan je, suka la ek?


Jagung cincau, biarpun masa tu musim ujan la jugak.


Ini lah meggi ketamnya.

Malam tu aku tak makan pun meggi ketam ni sebab aku dah kenyang. Kakak aku ngan kawan dia yang makan, dorang kata sedap. So, aku orderlah roti bakar. Nak dijadikan cerita, adik aku order tomyam tapi tomyam dia dah habis makan tapi aku punya roti bakar tak sampai lagi. Something wrong sangatkan. 

Ada ker patut aku order dulu tapi boleh plak dia bagi kat orang lain dulu, dahla dedua meja tuh datang lambat tapi dorang dapat dulu. Ohoiii sangat kan, aku pun tengoklah dengan pasrah meja depan ngan meja tepi aku ngap roti bakar.

Bila dorang mai hantar meggi ketam, aku pun cakaplah

"Apsal roti sayo tok dapat lagi? Sayo order dulu, apsal orang lain bulih dulu?"
"Maaf kak, silap anta *dengan muka bersalah*
Well, setiap orang melakukan kesilapan. Aku takde lah sentap sangat pun sebab aku tak lapar pun masa tuh.  Lainlah kalau aku lapar kennn. So, aku just tanya je punggg. Nasib baik jawapan yang dia bagi tu okey.




Masa kitorang duk makan tuh, budak meja depan ni punyalah comellll. Dahtu mak dia comel, macam cina walaupun bapaknya tak berapa nok comel, kihkih. Tapi siyesly budak tu comel, rasa nak cuvit cuvit jewww.

okbai

Saturday, December 22, 2012

kini menjadi 'SOFEA house'


Assalamualaikum

Aku just nak bagitahu yang aku dah tukar name page. But dont worry, link url masih sama. Langsung tidak menggangu untuk join my 1st GA tuh.

Cikji,kenapa letak nama Sofea? kenapa tidak Cikji House, Suzi House ke??

Kalau korang nak tahu, aku ni jenis bangsa berangan. Nak sangat gegirl lepas tu nak letak nama sofea,kihkih. Lagipun bila terdengar nama sofea ni aku boleh terasa aura lemah lembutnya, chewahhhh!

ok ok, sape yang tak join lagi GA kat atas tuh jemput yer. Hadiah best tuh.
thanksssss for support <3



okbai.

Thursday, December 20, 2012

Berjangkit


                                                                     Assalamualaikum

Sekarang ni musim hujan. Asik lapar je kan? *aku ni kalau tak hujan pun memang spesis jenis lapar sokmo* Baru lepas makan nasi lepas tu terlelap depan tv jap, bangun buat lempeng share ngan ma aku. Tergolek depan tv lagi lepas tu buat air pulak. Itu aktiviti semalam lah. Aktiviti hari ni harap-harap bukan camtu lah.

Sekarang ni aku suka sangat minum air yang macam tongkat ali tuh. Laki aku cakap dia beli ngan kawan dia. Tapi rasanya takde lah se kaww tongkat ali. Kiranya aku boleh telan segelas lah. Kalau tongkat ali tuh rasanya kaww sesangat. Boleh lekat kat anak tekak ni hah. Ni sebab berjangkit ngan laki aku lah, dia asal keluar makan suka sangat oder tongkat ali sejuk lah, suam lah, panas lah. Sebagai isteri mithali *ehemmm* bila air dia sampai, mesti aku kacau-kacau dulu air tuh.

Lepas kacau aku rasa la sesudu dua, ngeh ngeh ngeh. Sedap jugak weh. Tapi minuman yang jenis berkafein camni elok ker untuk orang peknen? *eh,cikji dah peknen eh? tahniahhhhh!!*
Taklah,aku just tanya untuk persediaan di masa depan je. Hihik

Sekarang aku kat Machang lagi, tenet sikit down, yelah dengan hujannya.So korang pepaham lah ek. Tak sempat nak balas jejak komen korang. Sempat baca je huhu. Dont worry, Insyaallah malam nanti aku kelik Ketereh, aku start blogwalking eh.


Okbai.


Wednesday, December 19, 2012

Resepi : terung berlada


Assalamualaikum

Sape suka terung berlada?? Angkat kaki sambil tepuk tangan *lompat bintang lah tu*
Aku memang suka, hantu terung sangat, kari terung lagilah aku suka. Tapi aku ambik terung je, kuah kari tak berapa la nokss.

Marilah kita belajar memasak yang simple-simple saja.


Bahan-bahan :
- Terung *sukahati korang la nak potong camne*
- Lada besar 2 biji, cili api 5 biji *suka pedas boleh tambah lagi*- 3 ulas bawang merah
- Segenggam udang

Cara-cara :

- goreng terung dulu,sekejap je pastu angkat.
- guna minyak yang tadi, masukkan bawang dan lada yang telah ditumbuk
- nampak garing masukkan udang
- garam gula secukup rasa
- akhir sekali masukkan terung
- kacau rata lepas tu dah boleh angkat.
- terung tak boleh lama nanti makin lembik.



Selamat mencuba 
okbai


Saturday, December 15, 2012

Lolipop sangat


Assalamualaikum









Ni lah anak sedara aku, Nayli
Sekarang anak sedara dah nak masuk 7,tapi yang lain semua jejaka uolss
yang sorang  ni je,bidadari. Amboiii Nayli, bidadari la sangat kan,hihi

Tadi dak comel Nayli ni dah balik teganu.
Esok sampai stock anak sedara dari KL plak, 5 jejaka uolsss
. Ahkak aku frust tertonggeng sebab takleh gegirl.
Katanya takmo beranak dah, dah pencen. Katanya laaaaaa.
*kejam giler,anak sedara leh stock stok jugak*

Sesape yang tak join lagi GA aku kat atas tu, jemput join.hikhik

okbai.


Wednesday, December 12, 2012

Inhaler dan meggi ketam


                                                                Assalamualaikum
Dah lunch ker semua? Aku lately lunch punyalah lewat. Tapi takpe, sebelum tidur aku dah makan kenyang dah kihkih. Sape ada baca entry SESAK NAPAS aku, tahulah kenapa aku memerlukan inhaler dan jugak meggi ketam nih. Inhaler ni berbau busuk rupanya ek.

 Bila letak kat hidung yang tersumbat,nyaman je rasa. Tapi bila letak kat hidung yang okey, busuk jer bauuuu. *Dah tu kenapa letak kat hidung yang okeyyyy? Aiollss nak buat eksperimen ketahanan bau idung je uollss. nak letak kat idung sape lagi kalau bukan kat hidung sendiri ??*




Lupakan pasal inhaler, marilah kita cerita pasal meggi ketam. Ohoiii punyalah sedap! Habis okey aku makan sorang. Dah tu laki aku taknak sangat. Murah je semangkuk, dalam RM15 macam tu. Lagipun kedai ni ala ala warung je. Kalau makan kat ala ala cafe restoren tu, maunya sampai RM30 semangkuk.


*Sesiapa yang belum join GA aku kat atas tu, jemputlah join. Syarat super mudah aku bagi, tapi hadiah super lumayannnnnz!

okbai.









Senarai peserta 1st GA by CIKJI

1.http://celotehsibudakcomot.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-from-cikji_9.html
2.http://pear-n-apple.blogspot.com/2012/12/1st-giveaway-by-cikji.html
3.http://remyhazza-satuperjalanan.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
4.http://diarisedetiklebihfarisha.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
5.http://wanieysqaliefsuka-ga-contest.blogspot.com/2012/12/1st-give-
   away-by-cikji.html

6.http://saiafera.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
7.http://cerita-aremira.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
8.http://shahida-mysweetlife.blogspot.com/2012/12/1st-giveaway-by-cikji.html#
9.http://dtgirl93.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
10.http://nurulnamasaya.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
11.http://teenagersareawesome.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
12.http://ohthrillers.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
13.http://bulatitucomell.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
14.http://ajit171.blogspot.com/2012/12/1st-giveaway-by-cikji.html
15.http://syiffaroxy.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
16.http://diadynn.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
17.http://lalaexola.blogspot.com/2012/12/1st-giveaway-by-cikji.html
18.http://sayanuranis.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
19.http://amad-jalanan.blogspot.com/2012/12/segmen-1st-give-away-by-cikji.html
20.http://impianakumemetikbintang.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
21.http://seneoritabaharin.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
22.http://schazlynnfluvery.blogspot.com/2012/12/1st-giveaway-by-cikji.html
23.http://myysara.blogspot.com/2012/12/1st-giveaway-by-cikji.html
24.http://shima-chintaanugerah.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
25.http://muslimahsejati96.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
26.http://hanyadihatiku.blogspot.com/2012/12/1st-giveaway-by-cikji.html
27.http://inameowmew.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
28.http://diarionlinenurul.blogspot.com/2012/12/1st-giveaway-by-cikji.html
29.http://anakenciksalamat.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
30.http://liyaabloggies.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
31.http://cheentaatie.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
32.http://sweetsour93.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
33.http://ainnadia2.blogspot.com/2012/12/1st-giveaway-by-cikji.html
34.http://faralalalala.blogspot.com/2012/12/1st-giveaway-by-cikji.html
35.http://music-syasya95.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
36.http://eizza-lee-arish.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
37.http://justforcontest.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
38.http://faryna-lovestory.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
39.http://semekarartie.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
40.http://nurizzati0920.blogspot.com/2012/12/1st-giveaway-by-cikji.html
41.http://leyacasandra.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
42.http://supergirlshortstory.blogspot.com/2012/12/1st-giveaway-by-cikji.html
43.http://www.syuhadasalleh.my/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
44.http://akulahe-rapasha.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
45.http://ceritahatikuh.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
46.http://kitekenasenyumwalausedih.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
47.http://mymatatajam.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
48.http://ieta-myblog.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
49.http://cempakakuningku.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
50.http://feeraakira.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
51.http://eyqaloving.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
52.http://diyanasilah.blogspot.com/2012/12/1st-giveaway-by-cikji.html
53.http://infatihahhh.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
54.http://www.kisahemasputih.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html 
55http://nurulnadhirahnorsalim.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
56http://emoafina99.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
57.http://kissyourhotlips.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
58.http://inasazali.blogspot.com/2012/12/1st-giveaway-by-cikji.html
59.http://nurulazieyan.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
60.http://sayahannan.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
61.http://www.mujadafewa.my/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
62.http://orangeshoney.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
63.http://wanfarahnaimah.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
64.http://aisyaieyka.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
65.http://qasehuteq.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
66.http://muhammadshahril97.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
67.http://contestblog79.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
68.http://rawkkstylo.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
69.http://unspokeneverdreams.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
70.http://zhura-territory.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
71.http://www.sheeraya.my/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
72.http://myrahthesamurai.blogspot.com/2012/12/1st-giveaway-by-cikji.html
73.http://loveyoucontest.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
74.http://sitifaizahraini.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
75.http://hanisarahim.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
76.http://annurgiveaway.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
77.http://bakulsejahtera.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
78.http://anyssemotions.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
79.http://www.mamakaybee.my/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
80.http://nurfara-hani.blogspot.com/2012/12/1st-giveaway-by-cikji.html
81.http://watasin.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
82.http://vaneelea.blogspot.com/2012/12/1st-giveaway-by-cikji.html
83http://syafikaatilialadyboss.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
84.http://rabiasensei.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
85.http://budakshumort.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
86.http://softness-self.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
87.http://myqueridanina.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
88.http://ieraassyiera.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
89.http://faralaaa.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
90.http://memories-si-akma.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
91.http://norazah-contest.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
92.http://unsecretostories.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
93.http://arisyahjahirah.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
94.http://studentkecik.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
95.http://jehanlifestory.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
96.http://kemalijahhcomel.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
97.http://diarybudaktinggi.blogspot.com/2012/12/1st-giveaway-by-cikji.html
98.http://monstaaeiyra.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
99.http://www.geeazielove4eva.my/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
100.http://pink-simerahjambu.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
101.
http://lurun-niaraf.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
102.
http://ceritasyarafina.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
103
.http://akudanhatidia.blogspot.com/2012/12/1st-give-away-by-cikji.html
104.
105.
106.
107.
108.
109.
110.




Sunday, December 9, 2012

GA menanti anda, hadiah lumayannnnn

Assalamualaikum

 Insyallah aku akan buat GA untuk mempromosi business online yang suam suam kuku iteewww. Dulu beroperasi guna personal acc saje, tapi sekarang aku create page untuk proses pembelian yang lebih selesa dan juga lebih meluas, Insyaallah.

Ada juga rakan blogger yang dah sudi untuk jadi sponser, katanya nak sponser contact lense dan jugak topup. hihi tenkiu! Antara hadiah yang duk berligar ligar dalam fikiran aku ni adalah jeng jeng jeng jeng .... 

1. Kalau dah jual tudung, mestilah tudung hadiah yang paling utama,

2.  Lepas tu aku nak bodek laki aku suh sponser simpack Celcom, tapi yang special numbers punya yer, bukan nombor-nombor biasa yer. Maksudnya angka kat belakang tuh, 4545, 3443, haaaa lebih kurang macam tu lah.

 3. Dan juga baju daripada Celcom, Maxis, Digi dan jugak Happy. Nanti aku nak godek godek lemari tengok berapa helai baju yang masih berbalut plastik. 

Mungkin dalam 3 orang saja pemenang utama. Tapi nanti aku diskus dengan blogger yang sudi jadi sponser itu. Maybe pemenang untuk hadiah saguhati lagi ramai dari tu ker. Dan korang tak payah risau la, takdenya aku nak buat syarat-syarat yang susah. Click nuff la, churpchurp la. No no no no. Sebab aku sendiri pun jenis tak suka join something yang complicated macam tu. Rimasssss..Just follow, like page and create entry jelah. Betul tak? Tagged tagged pun takde. Dont worry.

# Aku nak tanya pendapat korang, biasalah GA ni para bloggers buat dalam tempoh berapa lama? Seminggu ke, 2 minggu ke? Ker ada yang sampai sebulan?? Tenkiu kerana sudi membantu.

okbai





Saturday, December 8, 2012

sesak napas

Assalamualaikum
Bagusnya aku, malam buta baru update. Ini maknanya mata tak ngantuk lagi. Eh, sekarang musim orang demam demam selsema selsema ek? 

 Seminggu kemudian *eh,macam telemovie melayu la plak* 

Nak dijadikan cerita masa tu aku tidur Machang, laki aku tidur Ketereh *Ohooii tidur asing asing, gaduh letewww* Amboiii asal tidur asing je gaduh, fikiran langsung tak remaja okey, tapi memang dah tak remaja pun, menuju ke arah kertu dah -_-" Bangun esok pagi terus aku rasa hidung aku meleleh leleh, apakah itu? Selsema datang rupanya. Tapi bila selsema aku rasa macam napas aku tersekat je, nak bernapas pun tak syok.

Kuwus: Abang, saya rasa sekarang ni saya bernapas macam tak lepas je
Demok: Tanda tanda dah tu, len kali derhaka la lagi *kejamnya statment laki aku*
Kuwus: Nanti bila saya takde, abang ampunkan segala dosa saya tapi saya tak nak maapkan segala kesalahan abang huahua

Korang pepaham la bila selsema ni, hingus duk melekat je, dats why nak bernapas pun tak selesa. Tadi aku telan ubat gasrik yang kaler putih tu, aku suka sebab bila minum terus rasa berangin je tekak ni, hihihi.. Hilang kejap aku punya selsema. Adakah penyalahgunaan ubat namanya itu? Selsema tapi telan ubat gastrik. Lagipun tu ubat gastrik aku masa 2bulan yang lepas kot.




Motip malam malam buta upload gambar meggi ketam? Maknanya aku ada keinginan ke arah itulah, huahua. Takpe, esok lusa aku nak pergi makan,

okbai.

Thursday, December 6, 2012

sooo mabuk mabuk


Assalamualaikum

Tahniah untuk diri sendiri sebab dah pregnant *okey ini tipu* hikhik. Alaaa relaks la, asal mention mabuk mabuk mesti pikir peknen je, sedih aiolsss yang tak peknen lagi ni :(

Ada orang yang mabuk laut, mabuk udara, mabuk darat *aku lah ni* Aku memang spesis mabuk darat. Tengok bus pun boleh buat aku rasa mual, giler saiko punya bus. Ada satu malam tu kat traffic light, sebelah kanan ada bus, sebelah kiri ada treler yang bawa kete banyak banyak tu. Aku pun cakap kat laki aku "pening la saya tengok sebelah kanan, tengok sebelah kiri terliur la plak" Nanges laki aku dengar haha




Tetiba rasa kesopanan dan kesusilaan la plak, free without makeup. Aku lately rasa malas sangat nak tepek tepek bedak. Kekadang aku rasa muka aku rimas sangat bila ada bedak eyeliner sumer tuh. Tapi depends la plak, kalau ada majlis kawen, aku letak la jugak sikit sikit. Karang nampak selekeh sangat, bagi  aku jangan selekeh, asal simple, boleh?

Sebenarnya aku nak cakap aku mabuk tengok tudung tudung pelangi ni haaaaa. Boleh bikin aku pengsan diluar kawalan. Ni yang 2nd batch dah. Yang minggu lepas1st batch punya dah sold out semuanya. Yang 2nd batch baru je upload semalam, tapi tinggal 3helai je lagi yang still available, Alhamdulillah rezeki. Insyaallah kejap lagi nak ambik stock pelangi lagi, harap-harap ada kaler yang gojes gojes belako. Bawal plain pun aku nak restock untuk 2nd batch jugak. Nanti aku nak rembat la selai dua hihi.




Walaupun bisness aku takde la kencang sangat tapi aku bersyukur dengan rezeki yang Tuhan bagi. Bagi aku, dalam perniagaan ni, biar untung sedikit asal berpanjangan, jangan untung besar tapi sementara. Kalau nak
cepat kaya, pergi rompak bank la broooo ekekeke.




Aku rasa dalam bidang niaga niaga semua ni aku banyak belajar dengan laki aku. Laki aku cakap, setiap perniagaan mesti ada keuntungan. So, pandai pandai kita lah nak bawak untung tu ke mana. Apepun yang penting kena berusaha, kerana usaha tangga kejayaan. *masa sekolah dedulu sokmo nampak kata-kata ni kat dinding sekolah*

okbai.


Tuesday, December 4, 2012

my little girl

Assalamualaikum

Aku sekarang mood tersangatla dalam keadaan tingtong. Aku nak cakap yang aku rindu la kat my werk werk ni. Dua hari lepas aku mimpi dia lagi. Masuk yang ni dah 3x kot aku mimpi dia. Tapi kali ni aku mimpi yamg dia tersangatla demok, muka bulat. Sampai aku pun tak cam dia lagi, bila aku tanya "nama sape?" dia pun cakap "yaya".Ohh my werk werk lah. Tang suara memang takleh tipu sebab comel sangat!!

Nampak gayanya aku kena g melawat tempat kerja dulu. Dapat peluk cium dia terubatlah rindu aku.





Macam mana aku tak geram, punyalah comellll.




"yaya anak sape?"
"anak tecer suzi" 
Ohmaigad rindunya dengan kata-kata tu.


Nak baca entry berkaitan my werk werk ni boleh klik kat labels Little Caliphs :)

Sunday, December 2, 2012

Bawal 2 layer

Assalamualaikum

Semalam aku upload yg ada awning and hari ni yg takde awning pulok. Semua ready stock. Add fb Bawal Suzishop utk pilihan yang lagi banyaksss. Tq girlss.



Rm 22 exclude postage

+ RM6 semenanjung
+ RM9 sbh srwk


# Sori kekawan bloggerss,aku tak sempat menjejak komen korang. Nanti ada masa aku pergi membalas jejak okey  ^________^

Saturday, December 1, 2012

BAWAL 2 LAYER AWNING + PLAIN


-------- SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY ---------

BAWAL PLAIN 

RM 9 (exclude postage)



BAWAL 2 LAYER AWNING 

 RM 28 (exclude postage)


FACEBOOK : Bawal Suzishop

cepat sementara stok masih ada :)

Bawal pelangi

Assalamualaikum



 
 RM 13/ sehelai
Boleh add fb Bawal Suzishop di side bar untuk pilihan yang pelbagai.

 Untuk harga borong boleh pm or contact 
0146051234.

Friday, November 30, 2012

Bila hilang kepercayaan


Assalamualaikum

Aku suka hari jumaat, boleh duk guling-guling kat umah. Walhal everyday aku berguling. Kekadang naik bosan pun ada. My demok kan busy sekarang ni, dah berabad rasanya aku tak keluar bercinta secara halal.*jika abang baca blog saya,silalah bawa saya keluar cari baju baru sekarang huksss* 

Eh, sadis tak tajuk entry aku? huhaha propa ke lebih tuh padahal kelaut sangat. Semalam aku post entry Sup Ayam. Ingatkan dah ok, malam tu kemain panas la plak. Aku tidur sebelah pun turut terasa wap wap panas tuh. Nasib baiklah aku ni jenis antibodi yang agak perkasa la jugak, orang sebelah demam takpe, orang sebelah batuk takpe, orang sebelah selsema pun takpe. Tapi kalau orang sebelah sakit mati, aiollsss takuit okey.





My demok request nak minum Tongkat Ali. Dia cakap nak balik Ketereh sebab kat sini takde Tongkat Ali.*very the ngada* Kalau kat Ketereh kedai aku kan diapit kedai makan, so asal ikut selera, men oder jelah.Aku pun cakap takpe jap ek saya buat. 

Sekali bila dah siap, dia tak percaya aku buat tongkat Ali.Sedih aiolls okey T____T. Dia ingat aku kacau air teh, deria rasa dah ilang akibat selsema kan. Aku pun gigih pergi dapur tunjuk paket tongkat ali.  Haaa sekarang baru dia percaya, licin dia minum. Maklumlah sebelum ni aku tak pernah pun buat air tongkat ali tuk laki aku, muahaha.


Sup ayam dan demam

Assalamualaikum

Sekarang ni kan dah start beralih ke musim tengkujuh, so ramaila yang soksek soksek selsema lagi demam lagi. Alhamdulillah aku sihat walafiat tapi laki den yang domam eh. Aku balik Machang hari ni, ayah aku pun demam jugak. Risau aku. Ajak p klinik taknak tapi hari ni nampak kebah dah sikit.

Laki aku kalau demam mula lah nak makan benda yang berkuah. 

Demok : Jom kito g tubik makey luar
Kuwus : Tubik makey gapo?
Demok : Makan sup ayam ko, tulang ko
Kuwus : Sup ayam jelah, sayo boleh masok okeyyyy

Malam tadi aku pun masaklah sup ayam. Aku jarang sebenarnya masak malam. Yelah, biasanya makan lauk yang tengahari je kan. Lagipun aku ni malam malam bukannya suka sangat hadap nasi. 

"Sedap ker bang saya masak?"
"Bolehla"

Okey, makan nasi sampai 2 pinggan pastu licin plak tu sup, bolehlaaaaa punya pasal kan. Yang demam pun terus kebah sihat walafiat.

Okbai






Thursday, November 29, 2012

Beli beg dengan Bvlgarigirl Arianna

Assalamualaikum

Sumpah boringnya aku. Buka blog, buka pesbuk, buka twitter. Ohoiii sangat. Eh, lambatnya anak buah-buahan aku nak balik kampung. Dorang ada terubat la sedikit kerinduaan aku walaupun kekadang dorang boleh buat aku stress la jugak muahahha. Haruslah stress, anak akak aku 5 orang semua jantans uolss

Hari tu aku ada beli beg baru, beg murah je, tak mampu aku nak beli beg mahal ni. Beg paling mahal aku penah beli dalam 3oo lebih macam tu je. Lepas tu pakai berapa kali je pun. Rugu rugi rugi. So, tak nak pisang berbuah 2x maka marilah kita beli beg ala kadar saja.



RM 39 sahaja. Ni 1st time aku beli beg online dan alhamdulillah tak mengecewakan aku. Aku puas hati walaupun colour ijau yang aku nak tu dah takde stock. Lepas aku beli baru ada stock. Agak tergugat jugak iman aku, takpe takpe pakai yang ni dulu, nanti kita beli yang kaler ijau pulak yer *pujuk hati sendiri*



Tang bulat kecik tu comel je, aku suka. Beg ni dah la besar, senang sikit aku nak sumbat segala benda kat dalam. Lebih-lebih lagi bila ada anak, boleh sumbat pampers, botol susu, sapu tangan *eh kuatnya aku verangan* Silap haribulan, laki aku pun aku boleh sumbat dalam tu bawak pergi holiday, muahaha.

Kalau berkenan, terjah la blog Bvgarigirl.

Okbai 


Wednesday, November 28, 2012

Terima Kasih


Assalamualaikum

Korang buat apa petang petang ni? makan cekodok? bestnya! Aku macam biasa, celik pejam celik pejam. Sumpah bosan kekadang la, kekadang tak walaupun T_______T. 

Aku nak say thanks to Blogger Ikapukpuk sebab aku terpilih untuk lucky draw yang dia buat haritu. Bertuah jugak aku ni rupanya, ingatkan tak. Heee. Gift tuh sampai on Monday lagi kot, aku pun dah lupa sebab masa tu aku kat Machang, gift tu aku letak alamat Ketereh. So, semalam baru aku bukak. Comel je dia punya calender, aku suka. Satu lagi bookmark, nanti leh letak dalam buku tiga lima.

 Aku kagum dengan blogger yang rajin macam dia, buat lucky draw bagai pastu yang terpilih berpuluh orang plak tu. Rajinnya dia taip alamat berpuluh, tampal setem berpuluh, tampal alamat pun berpuluh. Moga-moga Tuhan gandakan rezeki dia berpuluh puluh jugak :)

Kalau kita gembirakan hati orang, Insyallah Tuhan akan gembirakan hati kita balik. Aku pun teringin jugak nak buat menda camnih tapi tak tahu la bila kerajinan aku datang. Suka jugak eh kenal dengan rakan bloggers ni.



Semalam pergi makan ABC kat Suntwo Restaurant, huuuu tejuk bangat sampai tak habis aku makan. Gagah sungguh aku makan sampai terketar-ketar plak tu. 

Okbai.





Tuesday, November 27, 2012

Rajin malas rajin malas


Assalamualaikum

Sebenarnya dari pagi tadi lagi nak update blog tapi line punya mendung semendung langit yang nampak gayanya macam banjir akan menjelma. Dah nak masuk bulan 12, tapi kampung aku tak banjir lagi, risaunyaaa takut banjir besar je nanti. huuuu takuit!

Isnin punya cerita. Aiolss sedikit rajin. Menu, sambal mangga/pauh.





Meleleh air liur kejap. 
Letak cili, ikan rebus 2 ekor, mangga 2 biji. garam gula.


Ohoiii sedap okeh! Makan dengan ulaman, sekali makan nasi 2 pinggan,wajib!



Tenghari tadi jadi malas, letak lappy atas perut pastu online. Okey, nak beli tudung murah-murah jom add Bawal Suzishop kat sidebar tu ye.Sekarang aku promosi free postage kalau beli bawal sulam 2 helai. Ada customer aku tanya, Sabah Sarawak pun free? Yes dear, free. Sekarang ni kan dah nak masuk bulan 12, kiranya Year End Sale terus lah.

Petang tu rasa lapar la plak, goreng telur dadar makan nasi dengan ulam dengan sambal pauh lagi. Kali ni tak tambah walaupun terasa nak tambah. Berhenti makan sebelum kenyang. Lepas tu laki aku balik,yeayyy! Aku pun goreng jemput letak ikan bilis dengan bawang besar hidang dengan milo panas *mithali sangat*
Okbai.

Monday, November 26, 2012

Pucuk putat

Assalamualaikum


Today is monday.




Ni pucuk jenerih namanya. Sedak, lemak lemak je rasanya. Aku pun tak pernah tengok depan depan macam mana rupa pucuk putat, buah putat semua tuh. Bila tengok cerita yang si hanis berlakon tuh membuatkan aku sedikit jakun. Nanti aku nak gugel lah. Tapi kat tempat aku pucuk putak adalah. Tapi takde buah rasanya. Sedap dibuat ulam.
posted from Bloggeroid

Lapang sangat

Assalamualaikum

Tetiba rasa banyak masa terluang la plak sekarang ni. On friday cuti, sabtu cuti, tergolek tidur makan, tapi tak gemuk jugak. Sekarang aku balik Machang, akak aku ada sekali, nak abiskan cuti tahunan katanya. Bila balik kampung terus rasa heaven, walhal balik sokmo. Dah dekat, balik jelah sokmo, yer dok?


Lepas tu tidur lewat, bangun lewat, yeay! Hahaha..My demok tak tidur sini, tidur Ketereh. We ollss dah biasa camni, sorang kat sana, sorang kat sini. Sat lagi lepas tutup kedai ni, dia balik la Ketereh. Aku tak nak balik, aku nak tidur sini. Esok malam baru nak tidur sana sebab esok nak pergi merendek ke Pasar Isnin ngan kakak aku. Huihui.



picture petang tadi *sama tapi tak serupa*


Bila malam je terus tak leh tidur awal, aku pun merajinkan diri mengugel. Antara yang aku gugel

1. Petua cepat hamil
2. Punca tidak hamil
3. Blog best dibaca
    4. Blogger cantik #Eh!
                 5. Blogger hensem *okinitipu!*


Nampak tak, makin lama makin mengarut haha. Ini namanya fikiran makin kusut. Tapi tang nombor 1 dan 2 tu memang memberi aku info.

Aku ni macam mengharap la jugak, awal tahun depan aku peknen. Kalau belum berhasil, nampak gayanya aku laki bini kena bertindak. Bukan apa, risau takut penyakit bertandang je. Kalau dah disahkan sihat tubuh badan, kita berserahlah kerana rezeki tu kan di tangan Tuhan. Tapi usaha jugak penting, terutama sekali tang pemakanan. Yang ni la susah nak kawal tapi yang ni jugaklah punca penyakit. Huuu.

Okbai.



Friday, November 23, 2012

Elok jugak tinggalkan


Assalamualaikum

Boikot sana sini. Aku kalau buka pesbuk, dupdap je jantung ni. Siyes tak sanggup tengok bilangan mereka yang mati syahid. Darah sana sini, yang paling sedih kanak-kanak yang tidak berdosa menjadi mangsa. Alhamdulillah syurga menanti mereka.

Aku pun duk gugel jugak kenapa mekdi menjadi sasaran utama untuk di boikot. Padahal kalau nak kira belambak lagi barangan yang boleh di boikot. Tapi elok jugak tinggalkan tabiat makan mekdi ni, lagipun boleh buncitkan perut je, pastu penyakit pun mai hinggap. Oh Nooo! 

Aku ni nak kata giler mekdi tak sangat, sedang-sedang jer. Rasanya kalau nak berpantang mekdi Insyaallah boleh kot. Lagipun, menjauhkan diri dengan fast food amat bagus untuk mereka yang masih menanti cahaya mata mata mata mata. *Kata nak anak ramai kennn*




Bulan lepas punya aktiviti.


Elok jugak, nanti pekerja mekdi boleh rehatkan otot-otot. Tak gitewww?

Nak tahu kisah takkan terpisah? terpisah dengan sape tuuuu? Korang baca sini Kisah Takkan Terpisah

okbai.

Wednesday, November 21, 2012

Batang penyapu

Assalamualaikum

Tetiba rasa macam surirumah 24jam la plak bila letak tajuk entry macam tu. Weee, sebenarnya haritu aku ada pergi kedai ceria 99 kat Machang. Niat nak beli penyapu. Nasib pergi hari tu adalah penyapunya. Murah je penyapu RM 3.99 je kot. Lagipun nak buat sapu dalam kedai je kan, so takde la lasak sangat gunanya. Sebelum tu aku dah beli satu.

Aku ambiklah penyapu je, tak sekali dengan batang tau. Nanti kita bayar baru dia bagi batangnya. Aku pun bayarlah. Cashier tu pun bagi balance ngan penyapu tu kat aku pastu dia pun dengan lenggang lenggang terus  ke belakang. Aku pun macam musykil lah jugak, "batang penyapu tu duk kat belakang kot"

Aku pun ikutla dia. Korang tahu dia buat apa?

 Ohoooiiii pergi cermin muka dia, duk betul betulkan tudung. Aku pun tanya "batang penyapu tak bagi sekali ke?" Aku dengan muka kerut kening kerut dah. Sabar sabar.

Eh, ada kak, tak ingat nak bagi, maaf ek" Dia pun terkedek kedek pergi ke depan ambik batang penyapu. Aku diam je, malas aku nak layan pekerja macam tu. Kalau dia pergi belakang nak terkencing tercirit  aku okey je. Tapi kalau sekadar nak bajet cantik betulkan tudung, jawapnya tak kemana la dik ko kerja. Takat situ sampai bila-bila la jawabnya.

Tak salah pun nak hadap cermin masa kerja, janji kerja TipTop bukan TingTong.

anda pengguna Digi seperti saya? Jom tengok ---> SINI



lama tak nampak

Assalamualaikum

Petang semalam punya cerita. "Besa palo palo buleh makey colek" Ohooii statment laki aku, padahal dia yang makan banyak dari bini T___T. Tapi siyes, dah lama giler aku tak makan colek pakcik ni. Bertahun jugaklah.





Pakcik ni berniaga dari aku sekolah rendah lagi. Sekarang aku dah berkawin pun dia still niaga lagi. Pakai motor tu lagi. Dan yang paling Ummphhh rasa colek dia tetap sedap, likat! Besarnya pergorbanan dia untuk sara family. Berhujan panas. Kita kalau blackout sikit dah hokhek membising. 



Budak kedai makan sebelah kedai aku lagi hover, siap ambik pinggan lagi. Takper takper kalau pakcik ni mai lagi hari ni, aku nak ambik mangkuk terus. *dasarmakan banyak*


.Lets pray for Gaza.


Tuesday, November 20, 2012

Entry pukul 3.33 pagi

Assalamualaikum

Mimpi apa blogging masa ni? Yes, inilah akibatnya kalau dah bermimpi di siang hari. Hari tu kan aku ada cite sal gatal2 tuh. Lepas telan ubat terus ok. Tapi aku tetap nak habiskan jugak ubat tuh. Setiap kali telan efeknya mengantuk. Ohoooi sebab ubat or mungkin juga sebab -----> INI

Lambatnya nak siang. Perut lapar pun ye jugak ni.

Okbai.
posted from Bloggeroid

Segmen Follow Sampai Pengsan

Assalamualaikum


Duk blogwalking, terjumpa segmen la plak.

Jom join segmen




Klik SINI untuk join.

syarat mudah je, just follow je blog dia 

*aku suka segmen yang camni, just 1 klik je, rimas seyhhh kalau yang kena klik situ, klik sini tu*


Expired date 22th nov 2012

Followers sekarang : 514


Sunday, November 18, 2012

Yang lama itu kenangan

Assalamualaikum




Dah masuk 7 tahun henpong ni. Beli masa f6. Ni henpong kedua. Yang pertama haruslah NOkia 3315 yang penuh dengan sejarah. Sanggup simpan duit semata - mata nak beli henpong. Ohoiii sungguh kan.

Aku sayang henpong ni. Bila beli duit sendiri baru tahu camne sayangnya. Tapi aku sangat kagum sebab dah berkali jatuh sampai pecah jugaklah luaran tapi tetap ok. Yang paling umpphh bateri tak pernah tukar!

# Penyakit gatal aku dah takde malam ni. Agaknya ubat tu berkesan jugak la gamaknya.hikhik. Harap2 gatal tu akan lenyap untuk selamanya. Amin.

posted from Bloggeroid

Gatal


Assalamualaikum

Ni bukan gatal gediks tapi gatal macam ruam, macam kena ulat bulu. Dah dekat seminggu macam ni. Memula tu asal malam je naik gatal-gatal lepas tu aku sapu ubat, lelama hilang. Tapi agak lama lah untuk hilang. Bangun esok pagi baru hilang. Ohoiii sabar jelah.

Tapi sekarang belum malam dah naik dah. Tak selesa sungguh aku. Gatal lepas tu pedih-pedih. Semalam aku pergi klinik, aku agak tak puas hati dengan jawapan doktor tu. Sebab aku ni bukan jenis alergi. Aku makan benda yang aku selalu makan. Aku sendiri pun tak berani nak try makanan yang aku tak pernah telan.

 Aku kalau alergi tang kacang pastu ngap makanan yang pedas non stop je. Tapi bukan alergi gatal-gatal tapi alergi cirit. Maka beralergi sepi lah aku dalam toilet. 

Semalam aku dah telan ubat tu, pagi tadi telan lagi. Nasib baik aku ni jenis mudah telan ubat. Ikutkan hati nak telan semua je, biar cepat hilang. Kuikui. Kejap lagi laki aku balik, nak try pergi klinik lain plak. Kena sejarum pun aku ok, asal gatal-gatal tu tak naik lagi.

Tapi masa kecik dulu aku dah pernah kena macam ni. Tapi takde la seminggu macam ni. Just sehari macam tu je. Kejap naik kat situ, kejap naik kat sini. Haritu peha dengan betis je, tapi sekarang sampai ke lengan. Tapi keadaan macam ni pun aku okey je, jalan sana sini, makan sana sini. Semua tu takde masalah, just tak berapa nak selesa je. Aku tak garu, biarkan kan je. Aku kan perempuan kebal. Hua hua hua.

Okbai.


Saturday, November 17, 2012

sakit la jugak, tapi mak okey jer

Assalamualaikum

Ni hari jumaat punya cerita. Hajat dihati nak publish cerita pasal aku badan aku naik bengkak merah pastu gatal- gatal. Tapi takpe, aku ketepi dulu entry tuh, aku up entry yang ni dulu.


Pagi jumaat tuh aku laki bini balik ke kampung sebelah laki aku jap sebab ada majlis cukur jambul baby girl kitorang punya sepupu. So, nak dijadikan cerita, lepas jumaat tuh datang la seorang makcik tu. Aku mention as a makcik jelah ek, kalau mention as a perempuan tua, nampak aku ni kurang ajar sangat. Makcik ni bidan kampung, dia datang nak sunatkan baby girl tu. Maka bersalam lah aku dengan dia. Maka bermulalah perbualan pendek antara aku dengan dia.


Makcik : Besarnyo budok ni, berapo bulan doh ni?

Aku: Dekat 2 bulan rasanya.

Makcik : Berapo kilo ni?

Aku: Mama dio oyak, 7kilo.

Makcik : Awoklah takdok anok lagi, rugi

Aku : ^____^  senyum jelah  *dalam hati, ohoiiii sedaknyo mulut dio*

Aku pun terus angkat punggung dari situ. Kalau aku duk situh lama lama nanti kang jadi menda lain pulok. Kalau diikutkan memang la aku kawin dulu dari dorang, 6 bulan bezanya. Dah nak buat macam mana, rezeki tu kan kat tangan Tuhan. Aku malas nak explain cakap takde rezeki lagi sebab cara dia tanya aku pun dah melulu ntah apa-apa. So, aku takde masa nak explain dekat segelintir manusia yang bersikap macam tu.

Aku dah lali sebenarnya dengan persoalan tentang anak, tapi sebelum ni cara pertanyaan semua sopan santun. "takde anak lagi kan?, merancang ke, ker takde rezeki?" Sabarlah, Tuhan akan bagi tapi belum masanya lagi" Kan sejuk hati aku kalau makcik tuh tanya aku macam tu jugak.

Bila sampai kat umah, aku cite la kat laki aku bla bla bla, "nasib baik dia tu orang kampung abg, kalau orang kampung saya, dah lama dah saya sembur depan muka" Laki aku memang, kalau dia tahu aku sakit hati duk potpet potpet, mesti dia senyum je. Kalau dia duk sokong apa yang aku cakap, dia tahu makin angin la bini dia ni, kuikui

Buat TTC semua, bersabarlah kita ya. Tuhan tahu apa yang terbaik untuk kita.


"Tuhan sengaja, menduga kita, dimana kesabaran manusia"


okbai.



Thursday, November 15, 2012

Rabu yang busybody

Assalamualaikum




Rasanya keluar rumah dah awal. 11am tapi punya sesak. Ohoii sabar jelah. Breakfast pun dalam kete je. Habis karipap 2 biji. Sardin roll 2 biji. Share ngan my demok,bukan ngap sensorang.


Memula tuju ke Rhb k'kerian. Lepas tu hokhek hokhek tak jadi masuk la plak padahal dah duk depan bank. Sabar jelah ngan my demok. Pergi KWSP dulu.



Otw terjumpa ini. Tapi tutup. Next time boleh try




KWSP




Lepas tu pekena kak mah nasi sup. Sedap!! Ke RHB Kubang kerian plak.



Setel semua singgah ambik nasi kukus abe mie. Untuk majlis tahlil arwah FIL. 40 hari. Memang penat sungguh. Lepas majlis smlm pun sempat terpejam kejap. Hewhew

Okbai.

Salam maal hijrah untuk semua. Moga lebih baik dari sebelumnya. Aminn.

posted from Bloggeroid

Tuesday, November 13, 2012

free postage, cepat !!

Assalamualaikum


Sekarang dah masuk bulan 11. So, aku mahu menghabiskan stok sebelum masukkan stok baru sempena tahun baru. Sesapa yang beli 2 helai tudung dari Bawal Suzishop akan dapat  FREE POSTAGE!!

 Cepat cepat cepat. Ada beberapa kaler lagi yang tinggal. Bawal 2 layer 2 tone tu pun ada dalam beberapa helai je lagi.




Boleh add mypesbuk di sidebar tuh.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...