Monday, July 18, 2011

puding gula hangus-hangus manja

pada suatu malam yang dingin, my mum sedang masak nasi manis (lau sebelah luar lupa la dorang panggil apa) yang dibuat dengan pulut pastuh campur santan dan gula melaka kacau rata rata tuh.ala yang gitu gitu tuh.

so rasa macam nak masak jugaklah. saya duduk dengan MIL,rasa segan sikit nak masak pastuh kadang kadang rasa kekok pun ada. yelah,bertukar dapur katakan.lau duk umah ma ayah kita bedegung bedegang kat dapur pun tak pe. tapi kat umah MIL, kena sopan sopan sikit tau,bukan hipokrit tapi hormat  :)

tetiba datang idea nak masak jugak, terliur tengok my mum duk pegang senduk,kita pun nak pegang senduk jugak. selongkar peti pastu dengan rasminya boleh buat puding gula hangus sebab semua bahan cukup lagipun my hero pun suka, favourite dia tuh.



bahan-bahan:

8 biji telur
1/2 tin susu cair

1/2 tin susu pekat
2 sudu esen vanila
Air secawan.
(bahan diatas di blender sekaligus)



cara-cara:

1. cairkan 7sudu gula dlm loyang.kacau dengan api perlahan,bila nampak perang-perang, tutup api.
2. masukkan semua bahan yang diblender tadi ke dalam loyang
3. kukus dengan api sederhana lebih kurang 30minit.
4. bila dah masak, telengkupkan puding ni panas-panas ke dalam pinggan besar
5. letak lam peti ais kejap pastu boleh dimakan begitu saja.





senang saja. malam tuh my hero balik terus dia makan, sedap katanya,hihi..bangun pagi esok tengok-tengok tinggal 2 slice jer lagi lam peti ais. huh laku sungguh.


p/s: my mum selalu pesan, kalau nak bagi masakan kita sedap, jangan kedekut ketika memasak. means biar ikut acuan yang betul. orang lain buat sup sayur letak 3 ulas bawang putih tapi kita letak 1 ulas jer, camne nak sedap?? cer jawab cer jawab ~~

19 comments:

  1. waaah...tengok nama puding pun dah teruja nak buat... :)

    ReplyDelete
  2. apple hijau:

    wat la,best n senang jer

    ReplyDelete
  3. really like puding gula hangus..yummy!

    ReplyDelete
  4. @buih-buiu cinta:

    yup,really yummy!

    ReplyDelete
  5. dah tunjuk bakah nampaknye..hehe

    ReplyDelete
  6. @lieyly alia:

    jom buat :)

    ReplyDelete
  7. @wanie:

    hehe masak ala-ala kadar camtuh je

    ReplyDelete
  8. Sedap... selalu gak buat...

    ReplyDelete
  9. @pena rozie:

    senang je kan :)

    ReplyDelete
  10. kak ji , mcm sedap je , hntar lah kt eyja stu . hik3 ;P

    ReplyDelete
  11. sedap nyaaaa. ni adalah puding feveret saya tahuu :D


    follow dari blogger kelantan heeh :D

    ReplyDelete
  12. @eyjalukman:

    bulih2,bak cini address,nk pos laju,ngeee

    ReplyDelete
  13. @sarah mohamad:

    febret sayo jugok,

    satu negeri la kito :)

    ReplyDelete
  14. mcm cis kek jer..terliur jap

    ReplyDelete
  15. @bui junaidi:

    terliur lelama pun xpe :)

    ReplyDelete
  16. Kaq Suzi - waaa :D favourite dik tyhah nim ^^ sedap sedap sedap . likee .

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...