Saturday, February 7, 2015

Resepi apam gula hangus


Apam gula hangus setinggi gunung.
Boleh buat stock untuk seminggu ni.
Dah lama save resepi ni. Tak sesia aku join group resepi ringkas. Hihi.
Nak nak lagi bila aku jumpa acuan idaman yang kaler biru.
Lagilah membuak-buak nak buat kek.
Now lam kepala nak buat apam susu pastu topping ngan coklat, kompen laki aku suka.
Dia rikues nak kek coklat, aku malas nak buat,hihi.
Takpe nanti aku buat apam susu, aku siram je apam susu dengan topping bia jadi rupa kek coklat.





Kek ni memang naik tinggi giler, Terkezut gak aku. Tu aku guna acuan biru yang besar yer.
Tapi kalau compare dengan kek gula hangus, aku lagi suka kek gula hangus sebab lembab, manis manis susu, rasa marjerin sikit. Yang apam ni dia gebu kering. Geng makcik makcik kompen suka. Pekena dengan Teh O sedap ni. Hihi.

Tapi bila dah siap dia punya adunan, bau sebijik macam Kek gula hangus, adunan pun cair camtu gak.
Kat bawah ni dia punya resepi ye. Aku malas nak salin.
Aku screen shot je yang dalam pesbuk punya.





Cuma bezanya, aku guna mixer. Fobia nak buat kek guna blender - takut bantat. 
Tepung pun aku tuang camtu je, tak ayak. - Pengayak takde.



Ni contoh periuk kukusan yang aku guna, bertingkek -tingkek.
Aku guna setingkat je. Takde keberanian nak guna 2 tingkat sekaligus.
Kecuali wat puding gula hangus. Kalau wat kek memang aku guna setingkat je.

Kat bawah tu mixer, Lepas guna simpan lam kotak balik, kihkih.
Bukan apa, takde tempat nak letak.
Next target nak beli oven plak, senang nak wat pizza.
Amboi kemain angan-angan. Pepagi sikit lagi kita makan pizza lah yer.

Okbai


1 comment:

  1. sedapnyaaa. balik ni request kat ibu la. hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...