
Bahan-bahan:
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega
4 biji telur
1 cawan susu pekat
1 cawan gandum
2 sudu kecik soda bikarbonat
langkah seterusnya baru campur ngn air.
bila nampak keperangan camnih,masukkan air panas 1cawan.
masukkan slowly sebab nanti memercikkk.
kacau rata sekejap dan tutup mati,
masukkan 2 sudu besar mentega dan kacau rata
masukkan slowly sebab nanti memercikkk.
kacau rata sekejap dan tutup mati,
masukkan 2 sudu besar mentega dan kacau rata
sementara tunggu gula hangus sejuk,
pukul 4biji telur diselang seli dengan susu pekat 1cawan
masukkan 1cawan gandum dan 2 sudu kecik soda bikarbonat
pukul sampai kembang kembang
bila gula hangus sejuk,suam-suam pun xpe,
masukkan dalam adunan ni
kacau rata
pukul 4biji telur diselang seli dengan susu pekat 1cawan
masukkan 1cawan gandum dan 2 sudu kecik soda bikarbonat
pukul sampai kembang kembang
bila gula hangus sejuk,suam-suam pun xpe,
masukkan dalam adunan ni
kacau rata
*sorry,xsempat nak snap pic yang semua adunan bersatu*
bila semua adunan bersatu,biasanya ada macam ketul2 gandum,
ambil sudu,penyek2 jer,but dont worry,bila masak ketul2 tuh akan hilang.
sapu marjerin pada loyang,
make sure panaskan air dulu sebelum kukus!!
biar air betul2 gelegakkk!!!
*ada orang kata,kena perap lama2 baru kek gula hangus banyak lubang
tapi cikji dah buat,result dia sama je.
tapi cikji kira perap la jugak kejap sebab sementara tunggu air betul2 menggelegakkk.
before tutup api,cucuk-cucuk dulu dengan garfu
lau ada something melekat kt garfu,maknanya kek tak masak lg
lau xde ape2,maknanya kek tuh dah masak.
yeayyy! dah boleh makan
dimulakan dengan Bismillah,
ngapppp!
dah berbiji-biji kek nih cikji buat,memang cikji guna resepi nih
cikji siap turunkan resepi ni dekat kak cikji kat kl,
hamboooiii siap dapat tempahan lagi,
masyukkk uolsss.
*kalau ada loyang ala-ala donut tuh lagi elok sebab kek
dimulakan dengan Bismillah,
ngapppp!
dah berbiji-biji kek nih cikji buat,memang cikji guna resepi nih
cikji siap turunkan resepi ni dekat kak cikji kat kl,
hamboooiii siap dapat tempahan lagi,
masyukkk uolsss.
*kalau ada loyang ala-ala donut tuh lagi elok sebab kek
dapat masak dengan cepat dan cantik berbanding dengan loyang circle.
pengaliran haba yang berbeza.
so,selamat mencubaaaaa :)
pengaliran haba yang berbeza.
so,selamat mencubaaaaa :)