Wednesday, December 19, 2012

Resepi : terung berlada


Assalamualaikum

Sape suka terung berlada?? Angkat kaki sambil tepuk tangan *lompat bintang lah tu*
Aku memang suka, hantu terung sangat, kari terung lagilah aku suka. Tapi aku ambik terung je, kuah kari tak berapa la nokss.

Marilah kita belajar memasak yang simple-simple saja.


Bahan-bahan :
- Terung *sukahati korang la nak potong camne*
- Lada besar 2 biji, cili api 5 biji *suka pedas boleh tambah lagi*- 3 ulas bawang merah
- Segenggam udang

Cara-cara :

- goreng terung dulu,sekejap je pastu angkat.
- guna minyak yang tadi, masukkan bawang dan lada yang telah ditumbuk
- nampak garing masukkan udang
- garam gula secukup rasa
- akhir sekali masukkan terung
- kacau rata lepas tu dah boleh angkat.
- terung tak boleh lama nanti makin lembik.



Selamat mencuba 
okbai


10 comments:

  1. cikji, udang bukan segenggam banyak tu, banyak genggam dah kot(tambah tc yuni).hihihi

    ReplyDelete
  2. em..tengok mcm sedap..tp mslhnya cik Que tak pandai mkn terung..huhu.. -_-'

    ReplyDelete
  3. waaaaaaaaaaa...mg sedap cikji wei...mkn ngan nasi panas2

    ReplyDelete
  4. sedapnya... simple jer......

    ReplyDelete
  5. nampak sedap pedas2. tak masuk udang boleh ke? :)

    ReplyDelete
  6. huk alohh senang sangat wat goni..boleh try nih.. sero berair mulut doh ni..hihi..

    ReplyDelete
  7. cikji, tanya skit...lada besar = cili hidup/ cili merah ye? satu lagi, mmg tak pakai bawang putih ye dlm resepi ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup dear, lada besar tu cili merah.maklumlah kat umah dah biasa sebut lada besar hihi.

      yup,mmg xguna bawang putih.

      Delete
  8. sama la.. hantu terung gak.. hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...