Saturday, April 13, 2013

resepi: pucuk paku goreng belacan


Assalamualaikum,
fuhhh lama giler aku tak publish resepi kat sini.
giteww lah kalau bangsa masak setahun sekali je,kihkhih

okey,simple resepi.
pucuk paku ni macam-macam cara kita boleh makan dia.
masak lemak boleh,celur buat ulam cicah budu pun boleh, kerabu pun sodap!


3 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
2 biji cili padi (suka pedas boleh tambah lagi)
belacan sebesar ibu jari (suka belacan boleh tambah lagi)

korang tumbuk je bahan kat atas tu, tumbuk lumat
tumiskan seketika sampai naik bau,pastu korang duk bersin-bersin
bagus. lepastu masukkan pucuk paku tadi. Garam secukup rasa. Gaul-gaul kejap je.

tadaa, siap.
sumpah sedap, makan nasi berlaukkan kembung goreng panas-panas pulak.
hoih, boleh kasi tambah.

okbai

1 comment:

  1. Cik suke makan kerabu pakis..masam2 gitu...hehehhee..
    tapi cik suka masak tumis sebab sonang je keje..nak sedap lagi tambah udang kering ye dear :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...